Вітрина, яку зачекалися: Поблизу окупованого Криму збирають форум, щоб створити стратегію розвитку Півдня України (відео)

05 Травня 2021, 22:00

10-11 червня у Генічеському районі Херсонщини, що межує з тимчасово окупованим Кримом, відбудеться перший Міжнародний інвестиційний форум “Південна стратегія розвитку”. Форум об’єднає представників уряду, місцевого самоврядування, бізнесу та інвесторів за 14 км від Криму, щоб сформувати бачення реінтеграції Півдня та створити стратегію його розвитку.

Про це йдеться на сторінці форуму Південна стратегія розвитку Southern Development Strategy у Фейсбуці.

https://youtu.be/Kkw4xSbaqR8

“Ми віримо, що розбудова Півдня дасть поштовх до розвитку всієї України й стане важливою частиною реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій та їхніх мешканців. Це підвищить стійкість регіону проти дезінтеграційних впливів Російської Федерації”, – зазначають організатори.

На форумі будуть представлені результати спільної роботи очільників Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, які підписали відповідний меморандум із запровадження нових підходів у розвитку аграрної, туристичної та промислової галузей.

“Південь України – це регіон, сповнений викликів та безмежних можливостей. Ми зібрали понад 30 проєктів, які допоможуть прокласти шлях до розбудови Півдня… Міжнародна спільнота вже готова фінансувати розвиток окремих галузей в Україні. Через це перед командою Форуму постає питання: кому довірити міжнародне фінансування? І чи готові підприємці крокувати в напрямку реінтеграції тимчасового прикордоння? Мета Форуму «Південна стратегія розвитку» — створити нові перспективи для ведення бізнесу в південному регіоні. А комплексна співпраця громад та інвесторів допоможе сформувати нові робочі місця, розвинути інфраструктуру, а також промислову, аграрну та туристичну галузі”, – наголошують організатори.
Зокрема, одна з організаторок форуму, перша заступниця міністра закордонних справ України, яка займається в міністерстві просуванням міжнародного координаційного механізму з деокупації Криму «Кримська платформа», Еміне Джапарова вважає, що «Південна стратегія розвитку» розкриє економічний потенціал південного регіону та допоможе розробити напрямки реінтеграції тимчасового прикордоння з АР Крим.
Проєкт Форум “Південна стратегія розвитку” виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Як повідомлялось, минулого року в Маріуполі відбувся Перший інвестиційного форуму RE:think також за партнерської участі USAID. В інвестиційному форумі «RE:Think. Invest in Ukraine», який проходив 29 жовтня за 25 км від лінії фронту, взяли участь бізнесмени та дипломати з 45 країн і представники глобальних фінансових інститутів – Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації та Європейського банку реконструкції та розвитку. На форумі вперше були винесені на міжнародне публічне обговорення питання інвестицій в постраждалу від російської агресії Україну і гуманітарної політики в ситуації, коли миру не досягнуто.