В Україні та світі відзначають День вишиванки

20 Травня 2021, 13:43

20 травня, у третій четвер травня, в Україні та світі традиційно святкують День вишиванки.

Як повідомляє сайт IPC-Генічеськ, з привітаннями до співвітчизників звернулися представники обласної та місцевої влади, жителі громад Херсонщини діляться привітаннями у соцмережах.

“Вітаю всіх нас з цим святом духовної та національної єдності, адже сьогодні українців по всьому світі, незалежно від країни перебування чи віросповідання, об’єднує між собою вишита сорочка”, – зазначив у вітальному слові голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир.

“Бажаю всім нам пам’ятати та примножувати добрі традиції, передавати їх нашим нащадкам. Зичу здоров’я та радості, натхнення та позитивних емоцій – і в цей святковий день, і щодня! Нехай це свято зітре кордони й об’єднає українців по всьому світу”, – наголосив Генічеський міський голова Олександр Тулупов.

фото: Фейсбук-сторінка Генічеської РДА

“На сьогодні Український День вишиванки підтримують у більш ніж 50 країнах світу. Коли започатковували святкування Дня вишиванки, то ніхто собі за мету не ставив, щоб воно розрослося до світових масштабів. Тому було приємною несподіванкою, коли у 2014 році наше свято вийшло за межі нашої країни і стало вже Всесвітнім днем вишиванки. Цього року вишиванки одягнуть у Грузії, Чехії, Німеччині, США, Канаді, Литві, Латвії, Польщі, Казахстані, Росії, Франції, Румунії, Словаччині, Фінляндії, Норвегії. Долучились до акції навіть такі далекі від України держави, як Таїланд, Мексика, Шотландія, Єгипет, Південна Африка, Португалія, Ізраїль, Аргентина, Бразилія. Нехай це свято зітре кордони й об’єднує українців по всьому світу, а мудрість і сила тисячолітньої традиції дає нам натхнення”, – йдеться у привітанні керівництва Генічеської районної державної адміністрації та Генічеської районної ради.
Жителі Херсонщини діляться привітаннями та фото у вишинках у соцмережах.

За інформацією Суспільне Херсон в Херсоні розпочалася обласна щорічна акція “Одягни свій край у вишиванку”. Херсонці біля обласного центру народної творчості мають змогу фотографуватися безкоштовно у національному одязі.

Тим часом до кінця дня 20 травня триває конкурс “Селфі у Вишиванці”, що запустила до Дня вишиванки дитячо-юнацька бібліотека Генічеської міської ради.

День вишиванки не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами. Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці. Можна сказати, що свято існувало й відзначалося у вузькому колі, але у 2014 році воно вийшло не тільки за межі гуртка свідомого українського студентства, але й за межі самої України.

Всесвітній День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. День вишиванки не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.