У Херсоні проходить вечір-реквієм до роковин Депортації кримськотатарського народу (відео)

15 Травня 2021, 21:02

У Херсоні проходить вечір-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті жертв Депортації кримськотатарського народу з Криму 18 травня 1944 року. 

Участь у заході беруть відома співачка Джамала, етно-гурт ДахаБраха та кримськотатарські хореографічні колективи.

Події 18 травня відтворюють у формі перформансу в центрі міста. Трансляцію заходу веде “ІРС-Херсон”.

Вечір-реквієм “Пам’ятаємо!” 15 травня в Херсоні організовують благодійна організація «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО “ГОГОЛЬFEST”Агентства США з міжнародного розвитку USAID, та за підтримки ГО “Нова генерація”.

За інформацією Суспільне Херсон, 15 травня в Херсоні співачка Джамала та режисер Ахтем Сеітаблаєв поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року біля кіноконцертної зали “Ювілейний”.

Нагадаємо:
  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.