Скасування ВЕЗ «Крим»: що зміниться для громадян України і їхнього бізнесу (відео)

26 Травня 2021, 09:03

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 25 травня 2021 року.

У цьому випуску говоримо про зареєстрований 18 травня у Верховній Раді законопроєкт про скасування закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», ініційований народним депутатом Рустемом Умєровим і підтриманий представниками фракцій «ГОЛОС», «Слуга народу» і «Європейська солідарність».

ЦЖР присвятив багато розслідувань, статей, новин необхідності скасування закону про вільну економічну зону «Крим», який дискримінував громадян України, що мешкають у Криму і Севастополі, наділивши їх статусом нерезидента, тобто, по суті іноземця, позбавив прав і наділив принизливими обмеженнями: від перетину адмінмежі з Кримом, до облаштування переселенців на вільній території.

З іншого боку, завдяки цьому закону українські олігархи змогли продовжити свій бізнес на півострові, чим дуже допомогли російським окупантам утримувати Крим: Москва не особливо переймалась, чим годувати зростаючу армію військових і чиновників – українські фури гнали їм харчі і все необхідне, поки Росія облаштовувала на півострові гігантську військову базу. Фури зупинила Громадянська блокада, але підприємства українських бізнесменів і політиків продовжують поповнювати бюджети окупантів.

Але важливо не тільки скасувати цей ганебний закон – важливо внести у законодавство норми, які поновлять порушені ним права громадян, які нарешті врегулюють економічні відносини з тимчасово окупованою територією і підсилять кримські санкції західних партнерів, дію яких режим ВЕЗ підривав. Але напочатку нагадаємо хронологію прийняття і спроб скасування ВЕЗ «Крим» у сюжеті ЦЖР.

Про скасування закону про ВЕЗ «Крим» і прийняття натомість змін до законів, які відновлять українським громадянам з Криму порушені права і врегулюють економічні відносини з ТОТ говоримо з експертами Ольгою КУРИШКО, координаторкою і юристкою ГО «КримSOS» та Андрієм КЛИМЕНКОМ, керівником Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

***

Відеоблог кореспондента ЦЖР Микити Панасенка із черговою розвідкою використання коштів бюджетної програми на компенсацію майна, зруйнованого чи пошкодженого внаслідок збройної агресії Росії проти України.