Саміт Кримської платформи стане серйозним кроком до деокупації Криму – Зеленський

20 Травня 2021, 19:41

Президент України Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.

Про це глава держави заявив 20 травня на пресконференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

Він вказав, що країни, які візьмуть участь у саміті Кримської платформи, ризикують погіршити відносини з РФ, яка важко реагує на її створення.

«Це серйозний виклик для всіх країн, які приїдуть до нас, через ускладнення відносин із Російською Федерацією у зв’язку зі створенням Кримської платформи. Росія справді дуже важко реагує і сприймає Кримську платформу. Але для нас дуже важливо, щоб в кінці семи років цієї війни і незаконної анексії українського півострова, нарешті з’явилося хоч щось. Я радий, що сьогодні це не «хоч щось», а справді перший серйозний майданчик з деокупації Криму», – сказав Зеленський.

«Це не просто саміт, де ми декларативно щось підпишемо, там розглядатимуться кроки з деокупації. По-друге, ми нарешті відкриємо постійно діючий офіс Кримської платформи. Це будуть професійні люди – від юристів до економістів, фахівців гуманітарного напрямку, які щоденно займатимуться питаннями окупованого Криму і питаннями людей, які мають отримувати і гуманітарну допомогу, зокрема і тих, хто знаходиться у в’язницях як Криму, так і РФ. Це дуже серйозний крок уперед», – додав він.

Глава держави також зазначив, що хоче подати важливі для Криму, кримських татар та для багатьох кримчан законопроекти, та висловив сподівання, що Верховна Рада встигне ухвалити їх до саміту Кримської платформи.

«Окрім цього, є ініціативи, пов’язані з безпековою ситуацією в Чорноморському і Азовському регіоні. Ці питання також будуть розглядатися на засіданнях Кримської платформи», – сказав він.

Зеленський не назвав, які саме країни візьмуть участь у саміті Кримської платформи та рівень їх представництва. За його словами, про це можна буде довідатися, коли оприлюднять програму святкування 30-річчя Незалежності України.

«Буде багато представників країн. На цій платформі будуть підписані важливі документи. Запрошені президенти, прем’єр-міністри, спікери, міністри закордонних справ, голови церков інших країн. Думаю, у цілому в нас буде десь 30 країн представлено», – сказав президент.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».