Російський фаворит з німецьким корінням незаконних кримських «реставрацій»

04 Травня 2021, 15:24

«Реставрація» Мітрідатських сходів у Керчі Фото: Youtube Kerch FM

Російське акціонерне товариство з німецьким корінням «Баварський дім» успішно заробляє на реставрації культурних пам’яток окупованого Криму. Компанія отримала щонайменше три об’єкти для проведення ремонтних робіт. Керівник німецької фірми, що мала 57 % від уставного фонду в «Баварському домі», заперечує свою причетність до юридичної особи. Хоча його компанія з росіською таки має діловий зв’язок.

Великі мітрідатські сходи в Керчі. 432 сходинки ведуть на вершину гори Мітрідат. Там знаходиться Обеліск слави, а у прадавні часи було античне місто Пантікапей.

Сходи побудовані у 30-ті роки 19 століття за проектом італійського архітектора Олександра Дігбі.

Великі мітрідатські сходи до «реставрації», Керч Фото: gazetacrimea.ru

Пам’ятка прикрашена скульптурами грифонів – це символ Керчі.

У червні 2015 року один з прольотів сходів обвалився прямо під час вистави про царя Мітрідата.

Політ, що обвалився на Мітрідатських сходах, Керч Фото: hromadske.ua

Задовго до цього мешканці Керчі вказували місцевій владі на те, що пам’ятці потрібен ремонт через тріщину, яка з’явилася ще у 2014 році.

Реконструкції Мітрідатських сходів містяни чекали від окупаційної влади майже чотири роки. Фактично, вона почалася у вересні 2019 року. Ще у червні 2016 року так званий «міський голова» Керчі Сергій Писарєв повідомляв, що реконструкцію проведе група московських компаній TN Group. І тоді ці роботи оцінювались у 15 мільйонів рублів.

Але ніяких дій на збереження пам’ятки не відбувалося. Аж тут у вересні 2016 року в Керчі десантувались російський резидент Володимир Путін із прем’єром Дмитром Мєдвєдєвим, які строго так наказали якомога скоріше почати ремонт. Вартість робіт злетіла до небес. На початку 2017 року Сергій Аксенов повідомив, що на ремонт виділяють більше мільярда рублів, а роботи триватимуть три роки.

Фрагмент Мітрідатських сходів, Керч Фото: hromadske.ua

Знищення пам’ятки по-пітерськи

Підряд на розробку проєкту реконструкції віддали пітерській компанії «Меандр». Попри те, що її конкурент на тендері брався виконати замовлення на 25 мільйонів дешевше. «Меандр» – скандально відома в Криму компанія.

У 2016 році вона почала ремонтувати будівлю колишнього кінотеатру «Україна» в Севастополі, не чекаючи завершення конкурсу і визначення підрядника.

Також «Меандр» отримав підряд на розробку науково-проектної документації з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї і розпочав новий етап незаконної варварської так званої «реставрації» Хан-палацу. Про цей злочин Центр журналістських розслідувань детально розповідав у 2018 році в матеріалі «Гроші – «пітерським», війна – палацам».

«Меандр» також отримав контракт з розробки проекту та виконання першочергових протиаварійних робіт у комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на 367 мільйонів рублів.
Загалом же за кілька років Меандр отримав державних підрядів на 8 мільярдів рублів.

При цьому майже всюди «Меандр» отримував претензії та судові позови через неналежне виконання контрактів, але отримував усе нові й нові підряди. Бо пітерські. Тож у січні 2018 року «Меандр» взявся за ремонт Мітрідатських сходів. А через кілька місяців з’ясувалося, що роботи провалені.

«У нас, возможно, будет неэффективное использование более 167 млн рублей», – доповідав так званий «віце-прем’єр» Криму Віталій Нахлупін окупаційному голові Криму Аксенову.

Проблеми і суди

З вересня 2020 року Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області розглядає справу щодо визнання «Меандр» банкрутом. Позов подав підприємець Руслан Махарадзе. Також компанія у грудні минулого року потрапила в реєстр недоброчесних постачальників.

Гендиректор компанії Олена Завадська і колишній її заступник Євген Ярмош є підозрюваними у кримінальній справі про розкрадання коштів, виділених на реконструкцію Петербурзької державної консерваторії імені Римського-Корсакова.

У Криму до «Меандру» також є багато претензії. З січня 2021 року так званий «Арбітражний суд» розглядає справу за позовом «Мінкультури республіки» до компанії на суму понад 18 мільйонів рублів. Що стало причиною позову в судових документах поки не написано, найближче засідання відбудеться 7 червня.

Крім того, Воронцовський палац в Алупці звернувся до суду, щоб стягнути з компанії майже 3 мільйони за спричинену шкоду пам’ятці.

Щодо ремонту Мітрідатських сходів, то ще у червні 2019 року «арбітражний суд» визнав контракт, за яким «Меандр» розробляв проектну документацію, недійсним. З вересня 2020 року розглядається позов про повернення 1 мільйона 600 тисяч рублів як неустойки за прострочку у виконанні контракту.

Будучи підрядником на реконструкції сходів, «Меандр» встиг тільки зробити ще гірше, частково знищивши пам’ятку. Для прикладу, як пише «Керч.інфо», робітники забили понад тисячу свай на глибину 30 метрів, знищивши таким чином недосліджений археологічний шар, що відноситься до Акрополя Пантікапея. Але ніхто не був покараний за непоправну шкоду.

Недолугий проект реставрації, розроблений «Меандром», успішно втілив у життя «Баварський дім».

Проектом було начисто, попри протести керчан, проігноровано збереження на території сходів пам’ятника 2 світової війни – командного пункту штабу 51-ї армії. Його просто не було в документації – без будь-якого дослідження планувалося повне руйнування бункера. І хоча його вдалося зберегти, він не поставлений на облік, не відремонтований і не обстежений.

Російсько-німецький підрядник

Улітку 2019 року був оголошений новий виконавець робіт, який пообіцяв вкластися у 650 мільйонів рублів. Так на «сцені» з’явилося акціонерне товариство «Баварський дім», зареєстроване у Москві.

Підрядник має російську ліцензію на виконання реставраційних робіт, але з точки зору міжнародного права це нічого не міняє – він злочинець, бо реставрувати пам’ятки в Криму без дозволу уряду України не має права.

«Баварський дім» — фаворит Мінкульту Росії: натендерив підрядів на 12 мільярдів рублів. На сайті «Баварського дому» вказано, що він працював над реконструкціями Великого театру, Храму Христа Спасителя, Пушкінського музею в Москві.

Скрін екрану з сайту «Баварський дім»

Серед реалізованих і триваючих проектів кримські на сайті компанії не згадуються. А вони є, і не один, а мінімум три.

Крім Мітрідатських сходів «Баварський дім» має виконати реставрацію гімназії імені Короленка у Керчі за 408 мільйонів рублів. За 163 мільйони компанія ремонтує «Дачу Стамболі» – «візитівку» Феодосії. Отже, з портфоліо у «Баварського дому» все добре. Тепер перейдемо до цікавішого. Чому ця російська московське акціонерне товариство називається «Баварським домом»?

Бо згідно російського державного реєстру, засновником цього товариства є німецька компанія «Шайдл інтер-хаус», яка має частку у 57 % уставного капіталу (Scheidl Inter-Haus GmbH). Це німецьке товариство з обмеженою відповідальністю з 1993 року зареєстроване в містечку Мосбург у землі біля Мюнхену. В Німеччині компанія займається будівництвом та ремонтами.

Німеччина – країна-член Європейського Союзу, який ввів санкції, які забороняють ведення бізнесу в Криму. Санкції забороняють європейським компаніям надавати інвестувати чи мати бізнес із кримськими компаніями, та незаконно створеними органами влади на окупованому півострові.

Німецький слід

Журналісти проєкту «Крим.Реалії» минулого року цікавилися німецьким слідом в історії з реконструкцією сходів-пам’ятки в Керчі. Вони отримали відповідь з Міністерства закордонних справ України, в якій була викладена позиція власника німецької фірми Scheidl Inter-Haus Йозефа Шайдля про те, що він ще у 2003 році продав свою частку в акціонерному товаристві «Баварський дім» компанії Toysington Solutions corp. Таким чином бізнесмен заперечив свою участь у реконструкції Мітрідатських сходів.

Компанія Toysington Solutions зареєстрована у 2003 році в офшорі – на Британських Віргінських островах, тож кінцевих бенефіціарів наразі визначити неможливо. Однак те, що офшорна компанія має російський слід – дуже вірогідно, бо зареєстрована вона була московською фірмою Andersen Business Service, яка заробляє на тому, щоб виводити бізнес в сірі зони.

За даними бази ImportGenius, яка агрегує дані про морські експортно-імпортні перевезення вантажів, у 2016 та 2019 роках саме німецька компанія Йозефа Шайдля поставляла в Росію матеріали для будівельно-оздоблювальних робіт: спеціальну тканину, плитку, акустичні панелі. В базі значаться щонайменше 10 таких поставок — це тільки те, що йшло морем. Отримувачем товарів вказане саме акціонерне товариство «Баварський дім». Тобто діловий зв’язок московських ремонтників кримських пам’яток та німецького ексзасновника таки є.

«Баварський дім» обіцяє закінчити роботи на Мітрідатських сходах до 8 травня 2021 року. У день відкриття пам’ятки для відвідування, там відбудеться смолоскипна хода в пам’ять про загиблих захисників Батьківщини.

І ще один неприємний сюрприз для керчан – скандальна міністр культури Криму Аріна Новосельська не виключила, що відвідування Мітрідатських сходів може бути платним. Бо утримання пам’ятки, її охорона будуть недешевим задоволенням для бюджету.

Відеоверсію матеріалу можна подивитись тут: