Реконструкція набережної, стадіону та очисні: Генічеській громаді необхідні кредитні кошти

06 Травня 2021, 14:33

Генічеська громада має одразу декілька проєктів, для реалізації яких планують залучити кошти Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, але обрати на конкурс доведеться два-три з них.

Зокрема, на нещодавній робочій нараді з очільником області та представниками органів місцевого самоврядування, Генічеський міський голова Олександр Тулупов зазначив, що на конкурсний відбір можуть подати деякі з наступних проєктів:

  • реконструкція набережної на міському пляжі,
  • реконструкція стадіону,
  • будівництво восьмиквартирного житлового будинку для лікарів,
  • будівництво очисних споруд у Новоолексіївці і каналізаційних колекторів у Щасливцево,
  • реконструкція водогону у Риковому і ЗОШ № 1 у Новоолексіївці,
  • будівництво Риківської мистецької школи.

Як повідомлялось раніше, у Херсонській обласній адміністрації планують підготувати 20 проєктів, які надалі будуть подані на конкурсний відбір Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.

Вже у липні стартує конкурсний відбір проєктів, які реалізуються в другій фазі Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. На цю фазу можна буде подавати комплексні проєкти з реконструкції або будівництва, які матимуть позитивний соціальний ефект для жителів громади.

Загалом на реалізацію проєктів буде виділено близько 340 млн євро. Участь в програмі можуть взяти 10 областей України, серед них й Херсонщина.

Основні вимоги до проєктів:

  • орієнтовна вартість –  від 15 млн грн до 150 млн грн;

  • комунальна або державна форма власності;

  • співфінансування у розмірі близько 25% на покриття витрат на сплату податків і зборів, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо;

  • наявність затверджених проєктів будівництва та результатів проведення їх державної експертизи станом на 2021 рік.

Облдержадміністрація спільно з представниками органів місцевого самоврядування працюватиме над формуванням попереднього переліку проєктів, які надалі будуть подані на конкурсний відбір

Нагадаємо, у березні поточного року уряд розподілив субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України у 2021 році на загальну суму 1347,1 млн грн, а саме: спецфонд 1200,0 млн грн та загальний фонд 147,1 млн грн.

Розподіл коштів дасть можливість реалізувати 233 проекти, які спрямовані на вирішення потреб внутрішньо-переміщених осіб та передбачають відновлення об’єктів медичної, освітньої, культурної та спортивної інфраструктури регіонів, які прямо чи опосередковано зазнали негативного впливу від конфлікту на Сході України. Зокрема, проекти будуть реалізовані у 2021-2022 роках у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Херсонській, Одеській та Полтавській областях.

9 грудня 2020 року укладена нова Фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком, якою затверджено наміри залучення кредитних ресурсів у розмірі 340 млн євро на реалізацію проектів, спрямованих на відновлення та модернізацію інфраструктури для подолання наслідків військових дій на Сході України та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.