Правоохоронці нагадали про відповідальність за використання забороненої символіки

08 Травня 2021, 13:04

В поліції Херсонської області нагадали про відповідальність за використання забороненої символіки на публічних заходах 9 травня.

Про це розповіла керівниця відділу комунікацій ГУ Нацполіції Херсонської області Тетяна Скуба під час онлайн-конференції медіа-центру ІРС-Генічеськ.

“Співробітники поліції слідкуватимуть не тільки за громадським порядком, а й за дотриманням карантинних обмежень і вимог законодавства України про заборону символіки комуністичного і фашистського режимів. Кожен поліцейський, який чергуватиме 9 травня на масових заходах, матиме пам’ятку з інформацію про заборону символіку”, – зазначила речниця обласного главку поліції.

За її словами, на весь час свят і вихідних на початку травня поліцейські переведені на посилений варіант несення служби.

У відділі комунікації також нагадали, що відповідальність за використання забороненої символіки визначена у Законі України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Порушників законодавства чекає як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Згідно зі ст.436-1 Кримінального кодексу України – виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на всій території України карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.
Якщо вищезгадані дії вчинені особою, яка є представником влади або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, то такі дії будуть каратися позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.
За використання георгіївської (гвардійської) стрічки передбачена відповідальність ст.173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А саме, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.
Норми, на які не поширюються вище згадані заборони визначені ст.4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/317-19#Text).
Основні зусилля правоохоронців будуть направлені на попередження правопорушень під час масових заходів, також посилено патрулювання біля місць відпочинку: парків, скверів та узбережжя водойм.