На Херсонщині збираються подати 20 проєктів на конкурсний відбір Надзвичайної кредитної програми

05 Травня 2021, 18:59

У Херсонській обласній адміністрації планують підготувати 20 проєктів, які надалі будуть подані на конкурсний відбір Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.

Про це повідомив очільник обласної адміністрації Сергій Козир під час наради з представниками органів місцевого самоврядування.

“Це чудова можливість розвинути нашу область, а тому Херсонщина має реалізувати якомога більше проєктів. Зараз ми маємо зробити якісні проєкти, які зможуть обов’язково пройти конкурсний відбір Мінрегіону”, – зазначив очільник Херсонщини.

Облдержадміністрація спільно з представниками органів місцевого самоврядування працюватиме над формуванням попереднього переліку проєктів, які надалі будуть подані на конкурсний відбір Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.

Вже у липні стартує конкурсний відбір проєктів, які реалізуються в другій фазі Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. На цю фазу можна буде подавати комплексні проєкти з реконструкції або будівництва, які матимуть позитивний соціальний ефект для жителів громади.

Загалом на реалізацію проєктів буде виділено близько 340 млн євро. Участь в програмі можуть взяти 10 областей України, серед них й Херсонщина.

Основні вимоги до проєктів:

  • орієнтовна вартість –  від 15 млн грн до 150 млн грн;

  • комунальна або державна форма власності;

  • співфінансування у розмірі близько 25% на покриття витрат на сплату податків і зборів, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо;

  • наявність затверджених проєктів будівництва та результатів проведення їх державної експертизи станом на 2021 рік.

Нагадаємо, у березні поточного року уряд розподілив субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України у 2021 році на загальну суму 1347,1 млн грн, а саме: спецфонд 1200,0 млн грн та загальний фонд 147,1 млн грн.

Розподіл коштів дасть можливість реалізувати 233 проекти, які спрямовані на вирішення потреб внутрішньо-переміщених осіб та передбачають відновлення об’єктів медичної, освітньої, культурної та спортивної інфраструктури регіонів, які прямо чи опосередковано зазнали негативного впливу від конфлікту на Сході України. Зокрема, проекти будуть реалізовані у 2021-2022 роках у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Херсонській, Одеській та Полтавській областях.

9 грудня 2020 року укладена нова Фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком, якою затверджено наміри залучення кредитних ресурсів у розмірі 340 млн євро на реалізацію проектів, спрямованих на відновлення та модернізацію інфраструктури для подолання наслідків військових дій на Сході України та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.