На Херсонщині у форматі перформансу розповіли про геноцид кримськотатарського народу

16 Травня 2021, 15:54

У Херсоні у творчому форматі розповіли про Депортацію кримськотатарського народу з Криму.  Серед учасників дійства – Даха Браха, Джамала, Ахтем Сеітаблаєв.

У вечорі-реквієм “Пам’ятаємо” взяли участь також кримськотатарські танцювальні колективи, чотири з яких з Генічеського району.

Захід відбувся на площі Свободи. На будівлі кінотеатру “Україна” розмістили світлові проєкції. Глядачі мали змогу поринути у події 18 травня. Джамала двічі на прохання публіки виконала свій хіт “1944”.

Вечір-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті трагічних подій, що сталися з кримськотатарським народом 18 травня 1944 року, організовано БО «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО “ГОГОЛЬFEST”, Агенцією США з міжнародного розвитку USAID, та за підтримки ГО “Нова генерація”, а також облдержадміністрації. Спеціальна подія створена режисером Владом Троїцьким.

Нагадаємо:
  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.