Мусульмани відзначають Ораза-байрам

13 Травня 2021, 11:51

У четвер, 13 травня, мусульмани відзначають Ораза-байрам (Ураза-байрам). Це свято знаменує завершення священного для мусульман місяця Рамазан.

“Сердешно вітаю всіх мусульман, особливо співвітчизників, що вимушені зустрічаюти ці святкові дні в умовах окупації рідної землі і під постійним тиском з боку окупаційної влади. Всім нам бажаю віри і сили!”, – зазначив у  своєму привітанні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Муфтій Криму Айдер Рустемов у своєму привітанні побажав спокою, миру і благодаті.

Як повідомляє видання “Новий візит“, імам релігійної громади Іслам міста Генічеськ Едем Сервер огли Баснаєв також звернувся до мусульман Генічеського району з проханням під час святкування, проведення релігійних заходів дотримуватися карантинні обмеження.

Він привітав мусульман з великим святом і побажав благополуччя, здоров’я, миру над головою.

https://www.youtube.com/watch?v=5ld9HQQapSs

Нагадаємо:

  • Ораза-байрам триває три дні після 30-денного посту і є другим за значенням мусульманським святом після Курбан-байраму, або Дня жертвопринесення.
  • У дні святкування Ораза-байрам заведено вітати близьких, відвідувати могили, роздавати гроші бідним. Ті, хто не постив, передають до фонду мечеті спеціальну милостиню – закят. Він встановлений для людей забезпечених, які мають заощадження.
  • У 2020 році президент України Володимир Зеленський своїм указом доручив Кабінету Міністрів України у взаємодії зі Всеукраїнською Радою Церков, релігійними організаціями, Українським інститутом національної пам’яті опрацювати питання щодо надання державного статусу окремим релігійним святам, зокрема таким: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду та іншим, внести на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроект.