Кримський політв’язень Олексій Чирній повернувся до України

09 Травня 2021, 14:00

Засуджений у Росії за сфабрикованими обвинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму Олексій Чирній повернувся в Україну після семи років відбування покарання в колонії. Чирній був ув’язнений у різних тюрмах Росії. Звільнили його із в’язниці у Батайську Ростовської області.

Про це у фейсбуку повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, передає Бюро судової інформації.

“Щойно почула голос Олексія по телефону. Це була його перша розмова українською мовою за 7 років.. сім років російських в’язниць в Магадані, Москві та Батайську”, – написала Джапарова.

Крім того, вона додала, що в Україні досі бракує комплексного державного підходу до захисту та підтримки наших громадян, які повертаються з російського полону.

Олексій Чирній – історик, до арешту він жив у Сімферополі і викладав історію в одному з кримських вишів. Він захоплювався історичною реконструкцією і брав участь у фестивалях.

У травні 2014 року російські спецслужби повідомили про затримання на території Криму “членів диверсійно-терористичної групи “Правого сектора” – Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка, які нібито підозрювалися в підготовці диверсійно-терористичних актів у низці міст півострова.

За інформацією спецслужб РФ, затримані готувалися “у складі терористичного угруповання до скоєння вибухів в ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу “Вічного вогню” та пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації “Російська громада Криму” та представництва партії “Єдина Росія” в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року”.