“Геноцид триває”, – у Генічеську нагадали про бранців Кремля

17 Травня 2021, 18:24

Колишні політв’язні Ільмі Умеров та Едем Бекіров у Генічеську поділились спогадами на меморіальному заході, присвяченому роковинам Депортації кримськотатарського народу, та нагадали про те, що понад сотні українців та кримських татар залишаються бранцями Кремля.

«Сьогодні тихий геноцид триває. З 14-го року Росія окупувала території України: Криму, Донецької та Луганської областей, та намагається виселити з них кримських татар та українців. У російських в’язницях зараз залишаються понад сотні кримських татар. Частина з них вже отримали терміни. Так само і українські політв’язні перебувають у російських колоніях. Геноцид не зупинився, він триває… Сьогодні агресор на наших кордонах. Ми повинні об’єднатися і підтримати нашу країну», – наголосив колишній політв’язень, кримськотатарський активіст Едем Бекіров, передає сайт IPC-Генічеськ.

Після визволення Ільмі Умеров вже чотири роки проживає у Києві, але не залишає надії повернутися до Криму.

«Зараз в результаті російської агресії, окупації Криму кримськотатарський народ виявився на межі серйозних проблем. Ми в переважній більшості не підтримали російську владу в Криму, і в результаті каток репресій прокотився і продовжує котитися над кримськими татарами тепер уже в окупованому Криму», – зазначив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Напередодні Міністерство закордонних справ України у День пам’яті жертв політичних репресій в межах кампанії «Вірність собі – не злочин» запустило проєкт #Незламні на підтримку українців і кримських татар, незаконно заарештованих Росією у тимчасово окупованому Криму, в рамках якого передбачена серія публікацій листів політв’язнів, написаних із місць позбавлення волі.

«Ми хочемо донести до широкої громадськості історії наших мужніх людей – бранців Кремля – їх переживання та думки, мрії та надії. Через історії конкретних людей будемо звертати увагу на ті системні репресії в Криму, що тривають з початку окупації», – написала у Фейсбуці перша заступниця очільника МЗС України Еміне Джапарова.

Вона нагадала, що на сьогодні понад 100 українських громадян незаконно утримуються за ґратами на території РФ та окупованого Криму і «підтримка та якнайшвидше їх звільнення – наш пріоритет».

Як повідомлялось, 6 траня 2021 року Євросоюз закликав РФ звільнити десять журналістів, незаконно затриманих і арештованих у тимчасово окупованому Криму. «Ми закликаємо Росію негайно звільнити усіх незаконно затриманих журналістів, включаючи Владислава Єсипенка, а також Османа Аріфмеметова, Марлена Асанова, Ремзі Бекірова, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Амета Сулейманова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва», – йдеться у заяві, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ.

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2017 року в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ». Кримськотатарські активісти опублікували відео, зняте в залі «Сімферопольського районного суду», на якому показані обличчя людей, які обвинувачували і виносили вирок Умерову.
  • 25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.
  • 12 грудня 2018 року на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна). ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня 2019 року ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня 2019 року «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.