Джамала і гурт ДахаБраха виступатимуть на вечорі-реквієм до Дня пам’яті геноциду кримських татар

11 Травня 2021, 17:12

Відома співачка Джамала, етно-гурт ДахаБраха візьмуть участь у вечорі-реквієм з вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Херсоні.

Про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

“За допомогою мистецтва ти можеш відчути цю історію. Не визначити, коли просто дивишся, що хтось страждає, а тебе це не стосується. А коли при тобі це відбувається і ти розумієш, що ти можеш опинитися в такій же ситуації. Це не просто менторство і мораль, це – емоції. Цей вечір-реквієм буде не про “показати і розповісти”, а про “відчути”, – зазначив соорганізатор події директор з розвитку благодійної організації “ККСЦ “Куреш” Ібрагім Сулейманов.

Вечір-реквієм “Пам’ятаємо!” 15 травня в Херсоні організовують благодійна організація «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО “ГОГОЛЬFEST”, Агентства США з міжнародного розвитку USAID, та за підтримки ГО “Нова генерація”.

“Вечір-реквієм присвячений вшануванню пам’яті трагічних подій, що сталися з кримськотатарським народом 18 травня 1944 року.
77 років тому сотні тисяч кримських татар в одну ніч були депортовані з Криму. Без речей, без розуміння, куди їх везуть. Всіх просто зганяли на площі, а потім саджали в вагони для худоби.
Зараз це страшно навіть уявити, але не можна забувати. В дев’яності багато хто повернувся до Криму. І до до сьогодні кримські татари живуть і в Херсонській області також.
Цього вечора ми хочемо пригадати чуття та біль народу, що пережив геноцид. Мовою мистецтва поговорити про єдність, людяність та підтримку. Про спільні можливості і досягнення” , – зазначають організатори.
Нагадаємо:
  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.