До роковин геноциду кримськотатарського народу запускають онлайн-кампанію

13 Травня 2021, 10:41

Кримськотатарський Ресурсний Центр започатковує кампанію “Ні геноциду!” до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу.

Як повідомляють ініціатори, до інформаційної кампанії у соцмережах може долучитися кожен небайдужий.

“Закликаємо всіх приєднатися до цієї інформаційної кампанії і поширити один із плакатів на своїх сторінках в соціальних мережах (Facebook, Twitter, Instagram, Telegram), щоб показати всьому світу, що ми пам’ятаємо і ніколи не забудемо”, – наголошують у КРЦ.

Кампанія спрямована на те, щоб нагадати українському та міжнародному співтовариствам про страшний злочин проти людяності, про депортацію всього кримськотатарського народу в 1944 році. Усього із Криму було вислано 238 500 осіб, а число загиблих у перші роки склало 110 200 чоловік або 46,2% від числа всіх висланих.

“Важливо пам’ятати про ті страшні події, особливо зараз, коли історія повторюється. Після окупації Криму у 2014 році, Росія, наслідуючи Радянський союз, почала репресивну політику проти нелояльних. Щоденні обшуки, зникнення людей, затримання за простий пост у Фейсбуці – все це не вигадки, а реалії сьогодення. Москва знову відмовляє в праві жити на території своїх предків. Російська окупація Криму в 2014 році і наступні за нею системні репресії, затримання, допити, обшуки та арешти, незаконне етапування в російські в’язниці, насильницькі викрадення та вбивства стали причиною нової масової міграції корінного народу, а фактично його гібридної депортації”, – зазначають в ресурсному центрі.

Плакати були розроблені Кримськотатарським Ресурсним Центром та українським художником Андрієм Єрмоленком.

Як повідомлялось, відома співачка Джамала, етно-гурт ДахаБраха візьмуть участь у вечорі-реквієм з вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Херсоні.

Меджліс кримськотатарського народу закликав керівників обласних адміністрацій, сільських, селищних та міських голів, депутатів сільських, селищних, міських та обласних рад сприяти відзначенню 18 травня Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та не проводити в цей день розважальні заходи на вулицях і площах населених пунктів України.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.