До навчання «Сі Бриз-2021» залучать понад 30 кораблів, морську піхоту України і США, авіацію і безпілотники

20 Травня 2021, 12:34

В цьому році до традиційного багатонаціонального навчання «Сі Бриз-2021», які відбудуться влітку у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях, залучать понад 30 кораблів, морську піхоту України й США, велику кількість броньованої техніки і артилерії, українську і американську авіацію, а також безпілотні авіаційні комплекси, зокрема ударний безпілотник Bayraktar TB2 Повітряних Сил ЗС України.

Як повідомляє інформаційне агентство Міноборони України АрміяInform, в Одесі відбулася головна конференція з планування українсько-американського навчання «Сі Бриз-2021», передає Центр журналістських розслідувань.

За словами заступника командувача ВМС ЗС України Олексія Доскато, метою конференції було остаточне узгодження плану та формату проведення навчання, визначення складу учасників і опрацювання питань логістичного забезпечення. Напередодні конференції представники ВМСУ разом з іноземними партнерами провели рекогносцировку місць проведення навчання.

«Усі елементи навчання «Сі Бриз-2021» сплановано та буде відпрацьовано відповідно до стандартів та процедур НАТО. Військовослужбовці українських ВМС спільно з партнерами виконуватимуть завдання у морі й повітрі, на суші та під водою. До навчання плануємо залучити 29 країн-членів НАТО та партнерів. Цього року передбачається значне збільшення складу сил та засобів берегового компонента, зокрема зі складу морської піхоти України та США, велика кількість броньованої техніки і артилерії. До повітряного компонента плануємо залучити літаки і гелікоптери з американської сторони та з боку української морської авіації, Повітряних Сил ЗС України, Державної прикордонної служби, а також безпілотні авіаційні комплекси», – сказав Доскато.

Заступник командувача ВМС ЗС України Олексій Доскато Фото: АрміяInform

До морського компонента залучатимуться більше ніж 30 одиниць кораблів, катерів та суден від ВМС України, морської охорони Державної прикордонної служби України, ВМС США та інших країн-членів НАТО і партнерів.

Протягом навчання кораблі будуть виконувати завдання щодо пошуку та знищення підводних човнів спільно з морською та патрульною авіацією, відпрацьовуватимуть проведення ембаргових операцій та перехоплення суден-порушників. Окрім того, буде організовано забезпечення догляду підозрілих суден, охорони морських ліній комунікацій та супровід важливих вантажів і конвоїв, проведення десантних операцій. Під час навчання основна увага буде зосереджена на відпрацюванні взаємної сумісності та спільному виконанні завдань з країнами-партнерами відповідно до стандартів НАТО. Також у морі буде виконано практичні артилерійські стрільби та відпрацьовано заходи протиповітряної оборони.

Фото: АрміяInform

Керувати застосуванням усіх складових компонентів навчання «Сі Бриз-2021» буде Морське командування ВМС ЗС України, яке забезпечує взаємодію та управління міжнародними, міжвидовими, міжродовими та міжвідомчими угрупованнями.

«Особливістю навчань стане використання ударного оперативно-тактичного безпілотного літального апарата Bayraktar TB2 Повітряних Сил ЗС України, який виконуватиме різноманітні завдання під час проведення навчань», – додав заступник командувача ВСУ.

Ударний БПЛА Bayraktar TB2 під час випробувань у ЗС України Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Навчання проходитиме з метою підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо сприяння безпеці цивільного судноплавства в Чорноморському регіоні із залученням морського, повітряного, берегового та водолазного компонентів.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Нагадаємо:

  • 20-26 липня 2020 року у Чорному морі пройшли міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовували завдання виключно в морській фазі із залученням авіації.
  • Участь в «Сі Бриз-2020» взяли вісім країн, а однією з особливостей було залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.