На Херсонщині вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу (відео)

18 Травня 2021, 15:54

меморіальний захід у селищі Новоолексіївка

18 травня в Херсонській області відбулись пам’ятні заходи, присвячені пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Як повідомляє сайт IPC-Генічеськ, у мітингу-реквієм у селищі Новоолексіївка Генічеської міської територіальної громади взяли участь раніше депортовані з Криму місцеві жителі, кримськотатарські активісти, представники місцевих меджлісів, а також колишній політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Шибаєв, Генічеський міський голова Олександр Тулупов, голова Генічеської райради Сергій Коржевий, заступник голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекірова, представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна та інші.

“Трагедія кримськотатарського народу озивається у серці кожного українця, а пам’ять про депортацію має зберегтись у свідомості обох народів назавжди”, – зазначив голова громади Олександр Тулупов.

У резолюції мітингу, яку зачитала член місцевого меджлісу Альме Емірсалє, присутні закликали міжнародне співтовариство якомога швидше вжити термінових і жорстких заходів примусу Росії до дотримання норм міжнародного права.

У Новоолексіївському будинку культури представили виставку малюнків, присвячених Депортації, місцевих школярів.

Як повідомили в обласній адміністрації, у Херсоні пройшов меморіальний захід біля пам’ятного знаку «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року».

У селищі Рикове підготували онлайн-програму, присвячену трагічним подіям 1944 року. Викладачі загальноосвітньої та мистецької шкіл розповіли історії життя своїх родин. Вони ділилися спогадами своїх пращурів про важкі роки депортації.

За інформацією міськради, з метою вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, популяризації історичної та культурної спадщини кримських татар заклади загальної середньої освіти Генічеської міської ради долучилися до акції пам’яті. Були роведені тематичні уроки, години спілкування, присвяченні подіям травня 1944 року. У бібліотеках  більшості  закладів загальної середньої освіти організовано тематичні літературні виставки.

Як повідомлялось, напередодні колишні політв’язні Ільмі Умеров та Едем Бекіров у Генічеську поділились спогадами на меморіальному заході, присвяченому роковинам депортації кримськотатарського народу, та нагадали про те, що понад сотні українців та кримських татар залишаються бранцями Кремля.

В окупованому Сімферополі 18 травня жалобні заходи в пам’ять про жертви геноциду кримськотатарського народу пройшли під наглядом російських силовиків.

18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Однак через пандемію коронавірусу цього року не проводяться масові меморіальні заходи до 77-х роковин злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова.

Меджліс закликав керівників обласних адміністрацій, сільських, селищних та міських голів, депутатів сільських, селищних, міських та обласних рад сприяти відзначенню 18 травня Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та не проводити в цей день розважальні заходи на вулицях і площах населених пунктів України.

Правозахисники закликали приєднатися до онлайн-кампанії «Ні геноциду!» до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.