Зеленський в Херсонській області розповів про загрозу російських військ і доручив підготувати засідання РНБО

27 Квітня 2021, 20:02

Під час робочої поїздки до Херсонської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на адміністративній межі з окупованим Кримом, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях. За результатами наради Зеленський доручив секретареві РНБО підготувати найближчим часом засідання Ради національної безпеки і оборони.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на сайт Офісу президента.

«На початку наради глава держави висловив співчуття у зв’язку із загибеллю на Донбасі українського бійця внаслідок підриву військового автомобіля на вибуховому пристрої та побажав швидкого одужання пораненим. Президент розповів, що побував на позиціях українських військовослужбовців на адміністративній межі з окупованим Кримом, і зазначив, що захисники зберігають бойовий дух», – йдеться у повідомленні офіційного інтернет-представництва президента.

«Наші сім’ї, діти можуть бути в спокої», – сказав Володимир Зеленський.

«Секретар РНБО доповів про безпекову ситуацію на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом та у вказаних областях. Учасники наради обговорили оперативну обстановку у цих регіонах і готовність сил до реагування на можливе загострення ситуації. Голова Херсонської ОДА Сергій Козир доповів про забезпечення безпеки цивільного населення», – повідомляє сайт Офісу президента.

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Зеленський також перевірив готовність позицій Збройних Сил України. За його словами, важливо розуміти, що війська РФ можуть повернутися до кордонів в будь-який момент, повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається, капітан Руслан Маришев ознайомив президента з оперативною обстановкою і системою укріплень. Зеленський оглядав бліндажі, окопи, базовий табір біля села Чаплинка, спілкувався з військовими та їхніми медиками, передав двом підрозділам прилади нічного бачення і тепловізори.

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

«Ми сьогодні в Херсонській області. Бачимо наші позиції, перевіряємо готовність з точки зору техніки, наших бійців, наших бригад», – описав свій візит президент.

За його словами, дуже важливо бачити технічне і психологічний стан бійців. «Те, що війська (РФ – ред.) відходять, не означає, що армія не повинна бути готовою до того, що в будь-який момент може бути повернення військ до кордонів нашої країни», – пояснив Зеленський.

Президент підкреслив, що Росія не перший рік створює тиск біля кордонів, і Україна повинна бути завжди готова. За його словами, спільні зусилля України, європейських країн і США проти Росії створили можливості для деескалації.

«Ми не можемо гарантувати на 100%, що російські війська не повернуться. Ми все ж підтримуємо рішення відвести війська від кордону з Україною. Це говорить вже про намір не продовжувати ескалацію», – додав Зеленський.

«Це може бути розширення нормандського формату, окремий, паралельний формат з іншими країнами, з дуже серйозними, потужними гравцями. Не тільки тому, що вони потужні, а тому, що вони виявляють бажання допомогти Україні в припиненні війни. Я вважаю, що це правильне рішення», – сказав він.

Президент вкотре висловився за модернізацію та оновлення мінського переговорного процесу. «Я вважаю, що «Мінськ» повинен бути гнучким. Ніхто не говорить, що потрібно закривати «Мінськ». Але вважаю, що кілька пунктів повинні бути оновлені», – зазначив він.

Зеленський відзначив, що зараз в межах мінського формату активно проходять переговори, зокрема в робочих групах Тристоронньої контактної групи, і незабаром може бути досягнутий спільний результат.

«Завтра буде повноцінна зустріч ТКГ у відеоформаті. Я все ж думаю, що всі сторони наблизяться до рішення оголосити ще раз про режим припинення вогню та перезавантажити цей режим серйозно – не тільки на словах, але й письмово підтвердять», – зазначив Зеленський.

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

  • Росія вчергове бряцає зброєю. Перекидає військових і техніку на кордон з Україною і на тимчасово окуповані нею території. У двох південних областях України проводяться позачергові навчання підрозділів територіальної оборони. І це не може не тішити. Але серед бійців тероборони Херсонщини є і особи із відкритою або латентною проросійською позицією. На Херсонщині збори підрозділів тероборони вже майже традиційні, адже область межує з тимчасово окупованим Кримом і має велике стратегічне значення. Як для України – в плані оборони, так і для Росії – в плані агресивної гібридної війни.
  • ЦЖР не міг не звернути увагу на деяких бійців територіальної оборони – відомих на Херсонщині людей, чия позиція може свідчити про протилежні завданням тероборони наміри. Деталі – в сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника Тероборона Херсонщини: соратники Киви – Медведчука