Збитки на 10 мільйонів гривень через загибель птахів: заповідник “Асканія-Нова” відправили на карантин

07 Квітня 2021, 19:12

Навколо заповідної зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» встановлюють особливий режим та визначають карантинну зону.

Відповідне рішення за пропозицією начальника обласного главку поліції Олександра Прокудіна ухвалила регіональна комісія ТЕБ та НС Херсонщини 7 квітня.

Представник поліції запропонував ввести низку певних заходів для запобігання подальшої загибелі червонокнижних птахів на території біосферного заповідника «Асканія-Нова», які і були підтримані членами комісії:
– ввести особливий режим навколо заповідної зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» та визначити карантинну зону;
– забезпечити несення служби працівниками поліції на визначених постах та забезпечити безпеку співробітників контролюючих органів під час здійснення ними своїх функціональних обов’язків;
– визначити механізм реалізації рішення облдержадміністрації про заборону використання пестицидів на основі бродіфакуму на визначених територіях;
– зобов’язати суб’єктів господарювання прибрати з полів отруєне зерно або у крайньому випадку зробити перекультивацію полів, забруднених пестицидами.
Учасники зустрічі обговорили заходи з обмеження застосування в області препаратів з діючою речовиною бродіфакуму, яке було встановлено рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ та НС три тижні тому. Окремо зупинилися на питанні утилізації протруєного зерна, що використовувалося для боротьби з гризунами.
Сергій Козир наголосив, що Херсонщина має зберегти свою репутацію безпечного аграрного регіону: «Ми дослухаємось до аграріїв, аби прийняти такі рішення, які будуть ефективними і дієвими. Важливо припинити масову загибель птахів в нашій області, покарати порушників, а добросовісним аграріям – дати працювати», – сказав він.
За даними правоохоронців, починаючи з січня поточного року і до тепер, в Каховському районі на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» та полях сільгосппризначення загинуло 2236 птахів, з яких 850 – занесені до Червоної Книги України.
Загальна сума збитків складає майже 10 мільйонів гривень.
За цими фактами відкриті 13 кримінальних проваджень за ч.2 ст. 239 КК України (Забруднення або псування земель) та за ч. 2 ст. 367 КК (Службова недбалість) щодо неналежного виконання своїх посадових обов’язків працівниками контролюючих органів в Херсонській області.