Вивезення токсичного піску: херсонська поліція проводить перевірку

27 Квітня 2021, 18:10

У Херсонському главку Нацполіції прокоментували інформацію у деяких ЗМІ про незаконне завантаження та переміщення Чорногорського піску.

Як розповів заступник начальник слідчого управління обласного главку поліції Віктор Баранецький, ніяких документів щодо переміщення піску до поліції області не надходило.
Наразі на місці працює слідчо-оперативна група. Інформація щодо вивезення з території порту Чорногорського піску перевіряється.
Правоохоронці також проінформували, що слідче управління обласного главку поліції розслідує три кримінальні провадження за фактом завезення на територію херсонського морського торговельного порту відпрацьованого піску з Чорногорії. Наразі досудове розслідування перебуває на контролі керівництва обласної поліції та проводиться під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.
Раніше в дeяких ЗМІ вийшла інфоpмація щодо нeзаконного завантажeння  та пepeміщeння чоpногоpського піску.
У розслідуванні Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) йдеться, що відходи відправили до України з ділянки, де реалізується проєкт Всесвітнього банку з відновлення виведеної з експлуатації верфі Бієла на Адріатичному узбережжі Чорногорії. Там за довгі роки накопичилися забруднений ґрунт і пісок, що залишилися після піскоструминного оброблення корпусів океанських суден.
Лабораторні тести, надані OCCRP Міністерством екології України, підтверджують, що відходи дуже небезпечні: містять багато речовин, що можуть викликати рак і вроджені дефекти.