У Криму «суд» оштрафував головреда газети Qirim за публікацію доповіді Генсека ООН зі згадуванням Меджлісу

20 Квітня 2021, 17:49

В окупованому Криму «мировий суд» Київського району Сімферополя оштрафував на 4 тис. рублів головного редактора кримськотатарської газети Qirim ( «Кирим») Бекіра Мамутова за публікацію доповіді Генерального секретаря ООН, в якому згадувався Меджліс кримськотатарського народу, без позначення, що його діяльність заборонена в Росії і Криму.

Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес», передає Центр журналістських розслідувань.

«Засідання проходило без участі слухачів, яких не пустили, посилаючись на заходи профілактики поширення короновірусні інфекції. «Суддя» Олена Кисельова порахувала редактора видання винним і призначила покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 4000 рублів», – йдеться в повідомленні.

Сам Мамутов зазначив, що винним себе не вважає і має намір оскаржити рішення «суду» в апеляційній інстанції.

2 квітня представництво президента України в АР Крим засудило дії окупаційної «влади» Криму за переслідування головреда газети Qırım Бекіра Мамутова через публікацію доповіді Генсека ООН, в якій згадувався Меджліс.

«Відповідні дії є свідченням продовження політики переслідування як свободи слова, так і Меджлісу кримськотатарського народу … Представництво закликає припинити переслідування свободи слова і Меджлісу кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму, виконати наказ Міжнародного суду ООН 2017 у справі «Україна проти Росії», яким запроваджено тимчасові заходи, зокрема утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво своїх інтересів, включаючи відновлення діяльності Меджлісу і припинити переслідування головного редактора газети Qırım Бекіра Мамутова», – повідомляється на сторінці Представництва в Facebook.

Нагадаємо:

  • 26 квітня 2016 року «Верховний суд Криму» визнав «екстремістською організацією» і заборонив діяльність Меджлісу, задовольнивши позов колишнього «прокурора Республіки Крим» Наталі Поклонскої. На це рішення була подана апеляційна скарга. 29 вересня 2016 року Верховний суд РФ відхилив апеляційну скаргу і визнав законним рішення про заборону діяльності Меджлісу на території Росії і в окупованому Криму.
  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до РФ виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.