Три пляжі на Арабатській Стрілці отримали міжнародну відзнаку «Блакитний прапор»

19 Квітня 2021, 18:29

До мережі міжнародної програми сталого розвитку пляжів «Блакитний прапор» долучилися перші три пляжі Херсонщини на Арабатській Стрілці.

Про це повідомили в обласній адмністрації.

Відзнаку отримали наступні пляжі:

  • центральний пляж у селі Щасливцеве (КП «Макс – Інвест»),
  • пляж б/в «Чайка-1» у селі Генічеська Гірка,
  • пляж б/в «Арабатка.club» у селі Генічеська Гірка.

За рішенням незалежного міжнародного журі у 2020 році ці пляжі отримали сертифікати учасників кандидатської стадії програми, використовують відповідний логотип та бренд, впроваджують міжнародні стандарти.

У 2021 році вони здобувають статус повноцінних учасників програми та екологічний сертифікат відповідності критеріям програми  і будуть нанесені на карту на офіційному сайті програми blueflag.global, як рекомендовані для відвідування. Це є певним сигналом для туристів до відвідування того чи іншого пляжу, готелю, міста.

Як повідомлялось, про те, що три пляжі на Арабатській Стрілці отримають цю відзнаку раніше анонсували в ХОДА.

Цього року на Херсонщині планують приділити увагу безпеці на пляжах, встановленню рятувальних постів. Планують подбати і про інклюзивність пляжів: встановлення пандусів, пляжні дерев’яні доріжки з тросом, роздягальні з лавками, ігрові комплекси для дітей з інвалідністю, модульні вбиральні зі спеціальним устаткуванням тощо.

Нагадаємо, програма «Блакитний прапор» націлена на забезпечення сталого розвитку пляжів та яхтено-катерних стоянок за спеціальними критеріями, екологічного менеджменту, безпеки відпочинку, рекламно-іміджевої та туристичної привабливості територій.

Блакитний прапор – це екологічний сертифікат, який більше 30 років видається пляжам і яхтено-катерним стоянкам країн Європи, Африки, Карибських островів, Нової Зеландії, Канади та інших держав на підставі рішення незалежного міжнародного журі.

Програма заснована у Франції в 1985 році, наразі головний офіс «Блакитного прапора»  знаходиться в Данії, у наші дні в програмі бере участь близько 50 країн світу, понад 4,5 тис. марин та пляжів (https://destinet.eu/market-place/green-travel-maps).

Щоб отримати «Блакитний прапор», пляж повинен задовольняти стандартам 32-х критеріїв, що стосуються екологічної освіти та інформації, якості води в зонах рекреації, екологічного менеджменту, безпеки і послуг, зокрема чистоти території, роздільного збору сміття, дотримання правил безпечної поведінки, необхідного облаштування та обладнання, наявності санітарних приміщень, питної води, рятувальних вишок, пристосувань для осіб з фізичними вадами, інших основ безпеки та сервісних послуг.

Національним координатором програми в Україні виступає ГО «Екологічна ініціатива».