Тероборона Херсонщини: ексбійці Павловського і Мангера, соратники Киви і Медведчука

19 Квітня 2021, 18:51

Збори тероборони у Херсонській області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

Росія вчергове брязкає зброєю та перекидає військових і техніку на кордон з Україною та на тимчасово окуповані нею території у Криму і на сході. У зв’язку із цим у двох південних областях України проводяться позачергові навчання підрозділів територіальної оборони.

І це не може не тішити. Але серед бійців тероборони Херсонщини ми бачимо осіб із відкритою або латентною проросійською позицією, членів проросійських організацій та криміналізованих угруповань. У чиї руки Генштаб ЗСУ дає зброю, чиї накази вони будуть виконувати і у який бік стрілятимуть у час «X»?

На Херсонщині збори підрозділів тероборони вже майже традиційні, адже область межує з тимчасово окупованим півостровом і має велике стратегічне значення. Як для України – в плані оборони, так і для Росії – в плані агресивної гібридної війни.

За словами очільника Херсонської обласної державної адміністрації Сергія Козира, головнокомандуючим ЗСУ прийнято рішення про проведення позапланових навчань ТрО на території області у зв’язку з мілітаризацією Росією півострова Крим та збільшення кількості її військ на кордоні з Україною. Про це він заявив минулого тижня на брифінгу, присвяченому початку зборів ТрО.

Сергій Козир, голова Херсонської обласної державної адміністрації Фото: investigator.org.ua

Територіальна оборона за роки війни стала свого роду модною темою для чиновників та генералів, які люблять їздити закордон переймати досвід Швейцарії, Естонії та Польщі та роками про це розмірковувати. Однак закону України про тероборону і досі немає (детально про причини цього читайте в інтерв’ю з народним депутатом Сергієм Рахманіним).

При цьому у мрійливих дискусіях губиться важливе питання: хто має стати кістяком територіальної оборони, як відбирати людей, яким дається в руки зброя, і як не помилитись у виборі? І поки немає законодавчо встановлених правил відбору, процес формування підрозділів ТрО йде самопливом. Як правило, у зборах ТрО охоче беруть участь громадські формування ветеранів АТО чи ООС, громадські та політичні діячі і просто шанувальники військової справи. Але мотивація участі у теробороні у всіх різна і не завжди благородна.

Це – шеврон формування «Ніхто Крім Нас». Воно зареєстроване як Громадська організація ветеранів ВДВ (рос. – Воздушно-десантные войска). ГО була заснована у Новій Каховці навесні 2016 року і позиціонувала себе як об’єднання ветеранів АТО, хоча до війни на сході України тоді її члени відношення не мали.

Натомість ця організація надавала послуги охорони приватним особам, зокрема, меру Нової Каховки Володимиру Коваленку і колишньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, який нині перебуває під слідством і арештом за підозрою у замовленні вбивства Катерини Гандзюк.

Руслан Агаєв – засновник та перший очільник громадської організації «Ніхто крім нас», яка зареєстрована за його домашньою адресою. В інтерв’ю Hromadske він фактично підтверджує інформацію про сприяння голові обласної ради Мангеру, задля участі в акціях на підтримку якого вони долали 100 кілометрів від Нової Каховки до Херсона.

«Також, коли проходили сесії обласної ради в Херсоні, ми туди приїжджали для того, щоб стояти на охороні громадського порядку», – розповідав Руслан Агаєв.

Руслан Агаєв, колишній очільник ГО «Ніхто крім нас» у Печерському райсуді Києва, 03.02.2020 Фото: hromadske.ua

Це інтерв’ю Руслан Агаєв давав у приміщенні Печерського райсуду Києва, де призначався запобіжний захід членам формування  «Ніхто крім нас»: керівнику організації та чотирьом його спільникам – Максиму Карому, Миколі Горєлову, Генріху Тарасенку та Миколі Присяжному. Всі вони обвинувачені у побитті опозиціонерів тодішньої очільниці району Олени Кравченко-Скалозуб, якій у травні 2019 року збирались висловити недовіру на засіданні сесії районної раду, на яке бійці Агаєва не пропускали депутатів. При цьому постраждали активісти та ветерани АТО. Організатором злочинного угруповання слідство називало Ігоря Павловського, підозрюваного у сприянні організації вбивства Катерини Гандзюк.

Обвинувальний акт у цій справі у лютому цього року скерований до суду, тож Руслан Агаєв та його спільники уже підсудні. Щоправда, підготовче засідання у справі і досі не відбулося – судді один за одним беруть самовідвід.

У згаданому інтерв’ю Агаєв також визнає зв’язок своєї організації не тільки з Ігорем Павловським, а й Олексієм Лєвіним – ще одним фігурантом справи про убивство Катерини Гандзюк. Коли ж члени цього угруповання потрапили за грати, бійці з «Ніхто крім нас» знайшли собі інших, ще більш скандальних і політично визначених покровителів.

Влітку 2020 року Ілля Кива, чи не найбільший фрік та провокатор сучасної української політики, створив свою ГО «Патріоти – за життя», назва якої співзвучна назві партії «Опозиційна платформа – За життя» Рабіновича-Медведчука, за списком якої Кива і отримав мандат народного депутата.

Тоді ж виявилось, що боротися із фашистами, яких бачить тільки Кива, на Херсонщині готові осиротілі без покровительства Мангера члени організації «Ніхто крім нас». А на цій світлині Руслан Агаєв разом із Іллею Кивою та соратниками 24 листопада 2020 року пікетують посольство США у Києві.

Руслан Агаєв (крайній зліва), Ілля Кива (в центрі) та члени ГО «Патріоти – за життя» на акції біля посольства США у Києві, 24.11.2020 Фото: Facebook Виталий Невеселый

Але повернемось до територіальної оборони. Члени організації «Ніхто крім нас», попри притягнення до кримінальної відповідальності і висунуті обвинувачення, попри активну участь в проросійських мітингах та акціях, постійно беруть участь у військових навчаннях в Херсонській області.

Згідно з фото з відкритих джерел, Руслан Агаєв разом з друзями із охоронної структури у вересні 2020 року був залучений до стратегічних командно-штабних навчань «Спільні зусилля» – першого етапу навчань «Об’єднані зусилля 2020», участь у яких брали також підрозділи збройних сил США та Великобританії. Фінальним акордом у навчаннях  бригади ТрО Херсонщини стало відпрацювання  завдань з оборони порту та відбиття нападу в одному з міст півдня України.

Руслан Агаєв (зліва без камуфляжу) на стратегічних командно-штабних навчаннях «Об’єднані зусилля 2020», Херсонщина, 19.09.2020 Фото: Facebook Олександр Афанасьєв

Навесні того ж 2020 року представники ГО «Ніхто крім нас» взагалі виступили інструкторами з вогневої підготовки на чергових зборах  територіальної оборони Херсонщини.

Руслан Агаєв пробув керівником організації недовго, його ще у березні 2016 року, як свідчать дані ЄДР, змінив інший співзасновник – Володимир Арнаут. У 2018 році він підписав контракт із ВСУ і служив у складі 503-го окремого батальйону морської піхоти. На відміну від Агаєва, Арнаут свої політичні симпатії до якоїсь партії публічно не озвучує, але і з членами організації, які «приписались» до Іллі Киви, зв’язок не пориває.

Руслан Агаєв на зборах херсонської тероборони у 2020 році, Фото з соцмереж

Боєць із позивним «Донор», якого ми зустріли на полігоні під час зборів ТрО Херсонщини, також є членом ГО ветеранів ВДВ «Ніхто крім Нас». Ми одразу встановили його приналежність до цієї організації за вже знайомим нам шевроном.

Зараз «Донор» служить за контрактом в ЗСУ, а на позапланових навчаннях тероборони виступає інструктором. За його словами, не всі, хто носить нашивки їхньої ГО, є прихильниками ОПЗЖ чи Опоблоку. Каже, що особисто він з «Патріотами за життя» не співпрацює. Але підтверджує: більша частина членів «Ніхто крім нас» – палкі прихильники Киви та його ідей.

«Дивіться, розколу серед нас немає. Кожен має свій вибір. Хтось підтримує цю партію, хтось – ні, у кожного свій вибір. Так, у нас більша частина організації підтримують (ГО «Патріоти за життя» Іллі Киви – ред.). Я не в політиці – я займаюсь своєю справою», – каже боєць «Донор».

Боєць «Донор», інструктор на зборах  тероборони, член ГО «Ніхто крім Нас» Фото: investigator.org.ua

Зазначимо, що херсонські соратники Рабіновича-Медведчука і їхнього політичного підмайстра Киви сьогодні працюють на всіх фронтах. В тому числі – і на найбільш перспективному – з дітьми, яких навчають військовій справі.

Крім представників ГО «Ніхто крім нас» на полігоні  у лавах захисників Херсонщини у цей день ми зустріли й інших відомих на Херсонщині людей.

Сергій Герасимюк – у  минулому депутат Херсонської міської ради від Партії регіонів та керівних місцевого осередку молодіжного крила цієї політсили. За свідченнями активістів, саме Герасимюк координував відправку херсонських тітушок на київський Антимайдан.

Зараз риторика Герасимюка різко  змінилась: він закликає до загального об’єднання перед обличчям зовнішнього ворога.

«Нам потрібно об’єднаються, нам потрібно розуміти, що ми не повинні займатися тут якийсь політикою. Нехай політикою займаються в Києві. А ми повинні працювати, годувати свою сім’ю і відточувати майстерність війни», – каже Герасимюк.

Сергій Герасимюк, депутат Чорнобаївської тергромади від ОПЗЖ     Фото: investigator.org.ua

Сергій Герасимюк є депутатом Чорнобаївської територіальної громади від партії «Опозиційна платформа – за життя». Каже, що у батальйоні тероборони Херсонщини є ще троє його однопартійців – депутатів з цієї ж громади.

Нещодавно призначений військовим комісаром Херсонщини Олександр Зіньковський каже, що політична позиція не є критерієм відбору до підрозділів тероборони. Тобто, практикуватися у захисті Херсонщини від Росії можуть також і представники проросійських сил.

«Вони призначені до цього підрозділу, до цієї команди як військовозобов’язані. Ми не розділяємо українців за політичними ознаками. Всі вони українці і всі дають присягу», – зазначає Зіньковський.

Олександр Зіньковський, військовий комісар Херсонської області  Фото: investigator.org.ua

В тому, що пан Зіньковський вважає захист Батьківщини справою аполітичною, немає нічого дивного, адже сам комісар є діючим депутатом Херсонської районної ради від партії «Наш край». До цього політичного проекту після 2014 року доєдналися впливові члени Партії регіонів, а обласну організацію очолив Віталій Булюк, депутат обласної ради та колишній очільник митниці. Зазначимо, що саме Булюка активісти звинувачують у блокуванні створення бази морської піхоти у його рідному Скадовському районі.

Ми розповіли далеко не про всіх діячів Херсонщини, які, тримаючи в руках українську зброю, можуть мріяти про капітуляцію перед її ворогом – Росією. І питання, чиї накази вони виконуватимуть у час «X» і в який бік стрілятимуть, залишається відкритим.

Відеоверсію дивіться у сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: