Сергій Рахманін про закон про тероборону і як в резервісти затесались поплічники Киви і Медведчука (відео)

14 Квітня 2021, 09:35

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 13 квітня 2021 року.

Це випуск присвячений територіальній обороні: чому і досі не прийнято закон про тероборону і в чиї руки сьогодні держава дає зброю?

Під виглядом проведення військових навчань «Запад-2021» Росія продовжує стягувати на окупований кримський півострів військову силу і техніку. За даними Генштабу ЗСУ, вздовж російсько-українського кордону та на окупованих територіях Донбасу і Криму на початок квітня перебували 28 батальйонних тактичних груп РФ.

На тлі цього загострення у південних районах України у ці дні проходять позачергові збори територіальної оборони. У разі збройної агресії підрозділи резервістів повинні виконувати завдання з охорони та захисту об’єктів важливої інфраструктури, ділянок морського узбережжя, захисту держкордону, а також боротьби з диверсійно-розвідувальними групами. При цьому саме існування військ територіальної оборони на сьогодні в Україні законодавчо не врегульоване, зокрема, це стосується статусу створених підрозділів тероборони.

Херсонські кореспонденти ЦЖР побували на зборах тероборони і підготували реально шокуючий матеріал: в рядах тероборони Херсонщини – члени проросійських організацій, які засвітились участю у акціях ОПЗЖ, люди із охоронних угруповань фігурантів справи про вбивство Катерини Гандзюк Владислава Мангера та Ігоря Павловського, соратники Іллі Киви та Віктора Медведчука. У який бік вони стрілятимуть і чиї накази виконуватимуть у час «X»? Сюжет Альони Ніколової та Петра Коберника.

На зв ‘язку зі студією Сергій РАХМАНІН, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, який розповість, чому ж і досі в Україні не прийнято закон про тероборону і якою має бути її система.

***

Микита Панасенко у новому відеоблозі додасть до резонансного розслідування ЦЖР про «Великий шовковий шлях» електроінструментів з брендом кримського окупованого заводу «Фіолент» і вінницького ФОПа Лук’яна нові подробиці, які потребують уваги правоохоронців.