Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики України

27 Квітня 2021, 08:15

Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики та використовуватиметься лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини.

Про це заявив міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Північно-Кримський канал, який до 2014 року забезпечував Автономну Республіку Крим прісною водою, наразі використовується лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини. Що стосується Криму, то наголошу, що відновлення водопостачання до Криму не буде і подібних переговорів із представниками Російської Федерації не велося ні зі сторони Мінагрополітики, ані Міндовкілля», – заявив міністр.

За його словами, останнім часом з боку РФ «здійснюється цілеспрямоване інформаційне нагнітання» навколо теми поновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму.

За даними міністерства, у ЗМІ поширюється неправдива інформація, що Держводагенство переходить під порядкування Держрибагенству, і, мовляв, останні ведуть активні переговори із РФ щодо постачання прісної води в Крим.

«Хочу запевнити, що Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики і це зумовлено реалізацією Національного пілотного проєкту зрошення та меліорації. Основним завданням цього року в питанні розвитку іригаційних систем є запуск пілотних проектів у трьох областях: Херсонській, Одеській та Миколаївській. Мінагро бере на себе лідерство в цій реформі та забезпечення її інституційної, законодавчої та фінансової основи», – сказав Лещенко.

Він підкреслив, що будь-які інші трактування причин зміни форми управління Північно-кримського каналу є безпідставними.

26 серпня 2020 року cекретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що в окупованому Криму місцевих водних ресурсів вистачає для задоволення господарсько-побутових потреб населення. Проблему водопостачання російських військових об’єктів та вкрадених в України підприємств на півострові має вирішувати окупаційна російська влада.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року так званий «голова Госсовєта Криму» Володимир Константинов заявив, що Крим буде судитися з Україною через перекриття Північно-Кримського каналу після окупації півострова Росією. Після цього в Криму почалася підготовка позову до України через водну блокаду, який планують подати в один з кримських «судів» в першому півріччі поточного року. При цьому попередні збитки від водної блокади півострова з боку України оцінюються в 1,5 трлн рублів.
  • 28 березня Константинов повідомив, що «влада» окупованого Криму має намір пред’явити позов за водну блокаду півострова українським політикам з Криму екснардепам Андрію Сенченку і голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, а також національному лідерові кримських татар, нардепу Мустафі Джемілєву. В «Госсовєтє»  також мають намір притягнути до відповідальності і 5-го президента України Петра Порошенка.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на її місці була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • У червні 2020 року Центр журналістських розслідувань повідомляв, що русло Північно-Кримського каналу у напрямку Армянська і Джанкоя на окупованому Росією Кримському півострові перебуває в аварійному стані і непридатне для використання.
  • Також читайте матеріал Центру журналістських розслідувань «Чи потечуть «Води Таврії» до Криму?»