Онлайнове навчання від АМУ: представникам херсонських громад розповідали про розвиток в нових адміністративно-територіальних умовах

27 Квітня 2021, 13:41

Просторове планування громад у нових адміністративно-територіальних умовах. Такий онлайн-практикум провели 27 квітня в Херсонському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Як повідомили у регіональному відділенні, онлайн-практикум про застосування законодавства проходив у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID.

Захід відбувався онлайн через платформу ZOOM та транслювався в мережі Фейсбук на сторінці Херсонського РВ АМУ та акаунті «ПУЛЬС: Децентралізаційний марафон».
Участь у практикумі взяли керівники та спеціалісти профільних структурних підрозділів органів місцевого самоврядування.
Залучений експерт – начальник управління містобудування та архітектури Херсонської облдержадміністрації, головний архітектор області Григорій Ходін розповів про основні аспекти зміни меж населених пунктів та про розвиток населених пунктів в умовах нового адміністративного устрою. Ключова увага сконцентрована на необхідності досягнення консенсусу на рівні органів місцевого самоврядування при прийнятті рішень з розвитку територій, які об’єдналися, в плані забезпечення ефективного землекористування та містобудування. Звісно, що для цього потрібна спільна узгоджена концепція розвитку з урахуванням глибокого аналізу можливостей та інвентаризації ресурсів. Експерт детально зупинився на створенні комплексного плану просторового розвитку територій громад та на його основних характеристиках. Розглядалися також відмінності Концепції інтегрованого розвитку території громади від Комплексного плану просторового розвитку територіальних громад, а також законодавчі новації регулювання містобудівної діяльності.
Окремо йшлося про комплексний розвиток територій, про формування об’єктів життєзабезпечення та зелених масивів, землевпорядкування, умови об’єднання даних кадастрів, від чого напряму залежить економічний розвиток територій, їх інвестиційна привабливість, подальша орієнтованість на певний пріоритетний профіль діяльності – аграрний, промисловий, туристично-рекреаційний. Відтак говорили про важливість підвищеної відповідальності за планування прибережних зон, а також територій з підтопленням, зсувами, меліоративних ділянок. Акценти зроблені також на необхідність врахування величезних геологічно-геодезичних змін тощо.
Як повідомлялось, у квітні в Генічеську відбулась виїзна консультація Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України для представників Генічеської міської ради за участю регіональних консультантів АМУ, які працюють у рамках проєкту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” ПУЛЬС.
Українська школа політичних студій (УШПС) розпочала відбір на програму Школи лідерів громад 2021 року. Подати заявку на участь у конкурсі можна з 15 квітня по 10 травня.