Масштабні навчання на Херсонщині: СБУ взяла під посилений контроль об’єкти критичної інфраструктури

14 Квітня 2021, 21:27

Служба безпеки України проводить у Херсонській області масштабні багатоетапні антитерористичні навчання. Під час тренувальних заходів особлива увага приділяється морській прибережній зоні регіону, а також адмінмежі з тимчасово окупованою територією АР Крим.

Про це повідомили в СБУ.

Під час відпрацювання тренувальних завдань під посиленим контролем і охороною перебувають стратегічно важливі об’єкти критичної інфраструктури Херсонщини. Насамперед це стосується морських портів, об’єктів енергопостачання, аеропорту, мостів та газовидобувних веж.

У навчаннях беруть участь підрозділи СБУ, Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, Національної поліції та Держслужби спеціального транспорту.

Заходи проводяться в умовах максимально наближених до реальних.

Учасники навчань здійснюють спільні режимно-обмежувальні заходи у морських прибережних населених пунктах регіону.

Тренування проводяться у суворій відповідності до вимог чинного законодавства України та з безумовним дотриманням прав і свобод людини.

СБУ просить із розумінням поставитися мешканців Херсонщини і гостей області до можливих тимчасових незручностей, викликаних необхідністю проведення антитерористичних навчань.

Нещодавно в області також стартували навчання територіальної оборони.

Зокрема, за інформацією Генічеського інтернет-порталу “Новий візит”, в рамках навчання бійці територіальної оборони взяли під охорону адміністративну будівлю в центрі Генічеська, де знаходяться Генічеські районна рада і райдержадміністрація. По периметру будівлі чатували кілька десятків військових зі зброєю. Так відпрацьовували заходи по охороні будівель державних установ і місцевої влади.

Як повідомлялось, уздовж адмінмежі з окупованим Кримом танкові екіпажі, підпорядковані командуванню Об’єднаних сил ЗСУ, відпрацювали елементи маневрування на відкритій місцевості.

Раніше держави ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковник Кирило Буданов заявив, що аналіз середовища безпеки навколо державного кордону України свідчить про наростання рівня загрози застосування військової сили з боку Російської Федерації. Загальна кількість особового складу з 20 квітня має збільшитися до 110 тис. Чоловік. Загальна чисельність розгорнутої групи становила 89 тисяч осіб.

8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.