«Херсонщина: децентралізація в дії», – в області провели Форум місцевого самоврядування

26 Квітня 2021, 11:07

Актуальні питання реформи децентралізації обговорювали на Форумі місцевого самоврядування «Херсонщина: децентралізація в дії», який відбувся на цих вихідних у Херсоні.

Про це йдеться у повідомленні Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України.

“Звісно, останні роки були вирішальними для усіх громад області, на початок реформи Херсонщина налічувала 298 громад та 18 районів. За результатами проведеної роботи, сьогодні в області 5 районів та 49 громад з новим ресурсами та можливостями розвитку. Проте я переконаний, зі створенням громад реформа децентралізації не завершилась, вона знаходиться в активному процесі. Тож, наступний етап реформи – подальший розвиток всієї Херсонської області”, – зазначив у своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Андрій Шибаєв.

Організаторами виступили Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство розвитку громад та територій, а також

Асоціація міст України.
 У Форумі взяли участь представники уряду та депутати Верховної Ради України, голови територіальних громад, представники місцевого самоврядування Херсонщини.
Народний депутат Віталій Безгін засвідчив глибоку повагу громадам, котрі зробили справжній прорив у розвитку, як от Музиківській сільській територіальній громаді на Херсонщині, яка досягла вагомих результатів у економічному зростанні, стрімкому нарощуванні потенціалу та має на сьогодні найвищий показник доходів місцевого бюджету в розрахунку на одного жителя серед громад області. Народний депутат розповів про законопроєкти, котрі очікують на невідкладне прийняття. Він подякував за фахову лобістську підтримку АМУ таким законодавчим змінам, котрі мають позитивно вплинути на місцеве самоврядування та підвищення економічного потенціалу місцевих бюджетів, зміцнення їх спроможності виконувати покладені державою нові повноваження та на комплексний розвиток. Згадувалося також про законопроєкти, котрі активно відстоює АМУ. Зокрема, про збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів та сплати цього податку за місцем господарської діяльності, а не реєстрації суб’єктів підприємництва, підприємств та організацій. Як зазначалося, завдяки АМУ вдається тісніше працювати з місцевим самоврядуванням та своєчасно реагувати на його потреби та існуючі виклики.
Про розвиток мережі ЦНАПів у громадах Херсонщини, про проблеми та перспективи розповів заступник голови Херсонської ОДА Микола Якименко. Він зазначив, що на сьогодні в регіоні працює 33 центри надання адмінпослуг. З них третина відкриті вже в цьому році. Чимало з них мають віддалені робочі місця та надають максимальний спектр послуг населенню. Адже однією з основних цілей децентралізації є наближення послуг до всіх жителів. «Для Херсонщини актуальним є також надання адмінпослуг на межі з тимчасово окупованою територією АР Крим. Торік відбулося відкриття ЦНАПів у сервісних зонах на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак», які є віддаленими робочими місцями ЦНАПів Новотроїцької та Чаплинської селищних рад», – зазначив він.
Своїми думками та пропозиціями, а також проблемними питаннями розвитку територіальних громад під час дискусії поділилися голови місцевих рад Херсонщини – Станіславської сільської – Іван Самойленко, Новокаховської міської – Володимир Коваленко, Скадовської міської – Олександр Яковлєв, Присиваської сільської – Сергій Кліщевський, Музиківської сільської – Олександр Лейбзон, Голопристанської міської – Олександр Бабич, Новотроїцької селищної – Петро Збаровський, Нижньосірогозької селищної – Дмитро Такаджи, Олешківської міської – Євген Рищук, Бериславської міської – Олександр Шаповалов та інші. Кожен називав проблеми, котрі, так чи інакше, потребують вирішення на вищому рівні. Стосувалися вони як бюджетних питань, так і впорядкування складних земельних відносин, фінансування бюджетної сфери, зокрема, закладів охорони здоров’я, розвитку туризму, утилізації ТПВ та діяльності полігонів, утилізації непридатних добрив з хімічних складів, критичної ситуації із зловживанням монопольним становищем «Херсонобленерго» по відношенню до новоутворених громад з укладення договорів на постачання електроенергії в заклади бюджетної сфери. Дискутували й про доцільність організації формувань та законодавче врегулювання створення «Муніципальної варти».

В Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Реформа триває з 2014 року.