Держзрада, ПВК «Вагнера» та участь у «ДНР»: суд призначив 6 років ув’язнення мешканцю Маріуполя

21 Квітня 2021, 10:33

Обвинувачений уклав з прокурором угоду про визнання вини та отримав 6 років позбавлення волі за низкою статей Кримінального кодексу. Олександр Селезньов визнав, що воював на боці «ДНР», а повернувшись в Маріуполь, продовжував допомагати бойовикам збором інформації. Був затриманий «на гарячому», коли забирав на кладовищі схований вибуховий пристрій.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Орджонікідзевського районного суду Маріуполя від 12 квітня 2021 року.

За даними досудового розслідування, яке провадило УСБУ у Хмельницькій області, чоловіку висунуто обвинувачення у кількох злочинних епізодах.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані за ч.1 ст.258–3 (участь у терористичній організації), ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю), ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.14, ч.4 ст.447 (підготовка до злочину — найманство) статтями Кримінального кодексу України.

Як встановило слідство, не пізніше 13 жовтня 2015 року Олександр Селезньов приєднався до незаконного збройного формування (НЗФ) — так званої «військової частини 08819» («9-й отдельный особый полк морской пехоты») терористичної організації «ДНР». Селезньов обрав собі умовний позивний «Качок».

Не пізніше 9 травня 2016 року чоловік приїхав до Маріуполя, який знаходиться під контролем України.

У подальшому він знайшов зв’язок з представником бойовиків «ДНР» та зобов’язався збирати та передавати йому відомості щодо розташування українських сил та засобів, задіяних до проведення ООС.

У 2019 році Олександр Селезньов, користуючись соцмережею «ВКонтакте», передав бовикам:

  • фотознімки в’їздів і виїздів з території підрозділу окремого загону спеціального призначення «Азов» в/ч 3057 Національної гвардії України, та фотознімок місця встановлення камер системи відеоспостереження;
  • інформацію щодо транспортування, зі сторони м. Запоріжжя в напрямку м. Маріуполь в районі населених пунктів Пологи та Оріхове Запорізької області гаубиць «Д-30»;
  • фотознімки місця масового скупчення та проведення дозвілля на території Маріуполя військовослужбовців Національної гвардії України та інших осіб, які задіяні до проведення ООС;
  • інформацію щодо здійснення на території заводу ізоляційних матеріалів ремонту техніки та розташування на території колишнього будівельно-монтажного управління автопарку, вказавши, що ці об’єкти охороняються;
  • інформацію щодо появи на території міста 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» Збройних Сил України;
  • фотозображення місця розташування блокпоста, відомості про проведення ротації та дислокації на ньому військовослужбовців, а також вказав місцезнаходження фортифікаційної споруди, наявність, кількість і вид військової техніки на вказаному блокпості, та її місцезнаходження;
  • інформацію щодо волонтерської діяльності двох громадян України, мешканців Маріуполя;
  • інформацію щодо кількості особового складу на території блокпоста, наявності військової техніки, окопів, бліндажів та вогневих точок;
  • зображення розташування у Маріуполі підрозділу окремого загону спеціального призначення «Азов» в/ч 3057 НГУ, із зазначенням місця розташування військових транспортних засобів; розташування засобів ураження, фортифікаційних споруд, наявності військової техніки.

Крім цього, 15 грудня 2020 року Селезньов «Качок» у Маріуполі особисто написав та підписав розписку наступного змісту:

«Подписка Я, Селезнев А. С., обязуюсь добросовестно сотрудничать с ФСБ РФ, МГБ ДНР/ЛНР, хранить свою связь с ними в тайне, не разглашать сведения, ставшие мне известными в результате секретного сотрудничества. Выбираю псевдоним «…».

Після цього чоловік передавав бойовикам відеозаписи в`їзду на територію автопарку, який знаходиться в м. Маріуполь по вул. Мусоргського; інформацію про перевірки на блокпостах з використанням баз персональних даних; інформацію про розташування на одному із блокпостів одиниць «БМП-1», а також укомплектування їх бойовими припасами, а також іншу інформацію щодо сил та засобів, задіяних у проведенні ООС.

Крім цього, Селезньов сам отримував інформацію щодо можливості проведення вибухів на території Маріуполя, гроші за свою «роботу», підтверджував своєму «куратору» готовність отримати знаряддя та засоби, необхідні для вчинення протиправних дій, а саме зброю та вибухові пристрої.

Крім того, чоловік погодився на участь у збройних конфліктах, воєнних або насильницьких діях в складі ПВК «Вагнера» на території іноземних держав (щодо якої Міністерством фінансів США введені санкції фінансового характеру).

31 січня 2020 року Селезньов отримав від учасника терористичних організацій «ЛНР/ДНР» завдання забрати вибуховий пристрій, який схований на могилі, що розташована на території кладовища «Успенівське кладовище» в Маріуполі. Нак вказаному місці чоловік знайшов металеву банку чорного кольору, в якій знаходилось 400-грамова тротилова шашка, заряд пластичної вибухової речовини типу «ПВР-5», електродетонатор «ЕДП» та саморізи в кількості 275 штук, які згідно висновку експерта в своїй сукупності є саморобним вибуховим пристроєм, придатним для здійснення вибуху.

Цього ж дня чоловік був затриманий працівниками УСБУ у Хмельницькій області. Після затримання суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави в розмірі 630 тисяч 600 гривень.

9 квітня 2021 року обвинувачений уклав з прокурором Хмельницької обласної прокуратури Артемом Власюком угоду про визнання винуватості. Суд затвердив укладену угоду та призначив обвинуваченому Олександру Селезньову остаточне покарання — 6 років позбавлення волі в кримінально-виконавчій установі закритого типу. Вирок ще не набрав законної сили.