В Криму лише 3% учнів вивчають кримськотатарську мову

29 Березня 2021, 14:20

На території тимчасово окупованого півострова діти мають змогу навчатися українською мовою лише в одній школі. Але й вона на сьогоднішній день залишилась без відповідних педагогів. 

Про це під час круглого столу в медіацентрі “IPC-Херсон” повідомила представниця Омбудсмена в АРК Ірина Верігіна. 

“Через окупацію Криму повною мірою забезпечити захист державної мови на цих територіях наразі не вбачається можливим. Окупаційна влада продовжує вживати заходи щодо нівелювання правового статусу української мови. Станом на кінець грудня 2020 року в АРК є лише одна школа, що проводить навчання українською мовою. Це – школа № 20 у місті Феодосія. У цьому закладі передбачено, що діти мають змогу навчатися українською. Та фактично такої можливості все ж немає, через відсутність вчителів української мови та літератури”, – повідомила Верігіна.

Також, за словами Ірини Верігіної, до Омбудсмена надходить інформація від місцевих мешканців про те, що навчання кримськотатарською мовою дозволяється лише до 9-го класу та на підставі заяви батьків. Проте адміністраціями навчальних закладів, під різними приводами, проводяться перепони для реалізації на освіту рідною мовою: не забезпечуються аудиторії для проведення навчання, не формується викладацький склад тощо. Також у закладах немає підручників.

Крім того, постійно скорочується кількість годин на вивчення кримськотатарської мови та літератури. Такі дії призвели до того, що кримськотатарською мовою в Криму навчається лише 3% від загальної кількості учнів на території АРК.

Зазначене Верігіною свідчить про системні порушення з боку РФ статті 8 “Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин”.