У заповіднику «Асканія Нова» знов загинули рідкісні птахи: поліція розслідує 6 кримінальних проваджень

31 Березня 2021, 12:26

Поліція відкрила ще одне кримінальне провадження за фактом гибелі червонокнижних птахів в заповіднику «Асканія Нова».

Про це повідомили у вiддiлі кoмунiкaцiї пoлiцiї Xepcoнcькoї oблacтi.

За словами начальника відділення поліції Сергія Ященко, у заповіднику був виявлений 61 сірий журавель, який загинув. Поліцейські готують декілька екземплярів птахів для відправки на дослідження. Наразі в дослідному інституті в м. Харків ще тривають необхідні експертизи мертвих птахів для встановлення причин їх загибелі.

Загалом від керівництва заповідника в поліцію надійшло 13 звернень про виявлення мертвими птахів різних видів, серед яких ті, що занесені в Червону книгу України.
Слідчі Чаплинського відділення поліції розслідують 6 кримінальних проваджень за фактами загибелі червонокнижних птахів. Наразі всі провадження об’єднанні в одне, передбачене ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель». Кримінальне провадження перебуває на контролі керівництва обласної поліції.

Як повідомлялось, 22 березня до Генічеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення про виявлення загиблих лебедів на території прибережної зони озера Сиваш мисливських угідь Генічеської районної ради УТМР Генічеського району.

Під час засідання міської комісії з ТЕБ та НС затверджено ряд заходів про недопущення поширення пташиного грипу. Серед них – оформлення дозволу на діагностичний відстріл диких птахів для проведення відповідних лабораторних досліджень.

Після гибелі червонокнижних птахів в Асканії-Нові через спожите ними отруєне зерно екологи підіймають питання якості харчування українців загалом.