Після гибелі червонокнижних птахів в Асканії-Нові через спожите ними отруєне зерно екологи підіймають питання якості харчування українців загалом

25 Березня 2021, 16:36

Масова гибель птахів на Херсонщині може стати “тривожним дзвоником” і для людей, адже врожай з отруєних полів потім вживається нами в їжу. 

Про це виданню УНН заявивила еколог Ольга Мелень-Забрамна.

“Мене дуже хвилює тема пестицидів. На жаль, Україна не слідює європейським тенденціям щодо скорочення їх обороту. Те, що в Європі заборонено, в Україні чомусь дозволено. Більш того, що дозволено, у нас ще й контролю за пестицидами немає”, – каже пані Ольга. 

Проблема набула суспільного розголосу після випадку отруєння 218 сірих журавлів, який стався у січні цього року на території заповідника «Асканія-Нова», за результатами розтину та хіміко-токсикологічних досліджень виявлено, що птахи загинули від набряку легень, внаслідок інтоксикації організму неіндифікованою речовиною з антикоагулятивним ефектом. Відкрито кримінальне провадження.

“Це все впливає на якість продуктів. Ті виробники, які постачають свою продукцію в Європу, ймовірно, дотримуються європейських правил, а ті що працюють на український ринок – у них взагалі ніяких обмежень немає. І ми дійсно не знаємо, що ми їмо, ніхто не контролює питання продуктової безпеки і сьогодні це дуже актуальне питання. Це все має контролювати Госпотребслужба, але цього не відбувається в належній мірі. Перевіряються, швидше за все, тільки ті продукти, які йдуть на експорт, а на внутрішній ринок – аналізи ніхто не робить “, – підкреслила Мелень-Забрамная.

Нагадуємо, що причиною гибелі червонокнижних птахів у Біосферному заповіднику  “Асканія-Нова” спричинило отруєне зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях для боротьби з гризунами.