На Херсонщині засудили російську агресію та обіцяли посилити допомогу кримчанам

02 Березня 2021, 16:40

На Херсонщині засудили агресію з боку Росії, результатом якої є тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також задекларували готовність місцевих жителів допомогати кримчанам у реалізації їхніх конституційних прав на освіту, медичне забезпечення та отримання якісних адміністративних послуг.

Про це йдеться у спільній заяві учасниками круглого столу з нагоди Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя, пряма трансляція якого проводилась на Youtube-каналі обласної адміністрації.

«26 лютого українці, які вийшли на площу біля кримського парламенту, ще раз довели, що Крим є українським,  і що Україна – єдина і неподільна. Звільнення півострова від окупантів – це непросте завдання, але кожен з нас робить все від нього залежне, аби допомогти українцям в Криму. І роботу в цьому напрямку ми припиняти не будемо, а лише посилюватимемо її. Тим паче, що Херсонщина знаходиться найближче до тимчасово окупованого півострова», – наголосив під час круглого столу перший заступник голови ХОДА Дмитро Бутрій.

Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій, перший заступник голови Херсонської обласної ради-керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський, постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, завідувач сектору у Херсонській області Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Денис Чистіков, а також представники організацій, які опікуються проблемами кримчан. За допомогою дистанційних засобів зв’язку до обговорення долучились перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний та представник Крайової ради українців Криму Андрій Щекун.

«Важливо, щоб саме на Херсонщині звертали особливу увагу на проблеми кримчан. Разом з тим, на центральному рівні також дуже багато робиться для деокупації півострова. Зокрема, декілька днів тому Президент підписав Указ, який передбачає реалізацію окремих заходів, спрямованих на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованих територій. Поміж іншого, документ передбачає створення Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи», – повідомив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

Постпред також зазначив, що Рада національної безпеки та оборони має розробити проект стратегії деокупації та реінтеграції Криму. Таким чином Україна демонструє і кримчанам, і міжнародним партнерам, що вона працює над звільненням півострова.

Разом з тим, боротьба за звільнення півострова триває і на міжнародному рівні. Так, перший заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова зазначила, що одним із інструментів стане й Кримська платформа.

«Наразі головне завдання – створити цілісну і комплексну стратегію з деокупації, яка об’єднає зусилля і на внутрішньому, і на зовнішньому рівнях. Адже всі ми маємо одну мету – звільнення Криму від окупантів», – зазначила Еміне Джепарова.

За її словами, Кримська платформа якраз і має стати таким майданчиком, який дозволить напрацювати стратегічне бачення шляхів повернення півострова. Його ключові моменти – посилення санкцій, застосування інструментів міжнародна безпека, дотримання норм гуманітарного права.

Як зазначив Рефат Чубаров, чи не найсильніше звільнення півострова чекають представники корінного народу півострова – кримські татари.

«Чим довше триває окупація, тим сильніше страждає кримське населення, а також його територія. В України немає часу чекати, бо кожен день в окупації – це зруйновані людські життя тих, хто проживає на півострові і залишається вірним Україні», – наголосив Рефат Чубаров.

Тим паче, що на півострові ситуація з правами людини погіршується з кожним днем. І вплинути на неї укараїнська сторона, на жаль, поки що може лише опосередковано.

«У нас налагоджений активний діалог з кримськими татарами, правозахисними організаціями, кримчанами, а також з громадянами України на півострові. Ми маємо фіксувати всі порушення на тимчасово окупованих територіях, щоб ніхто не залишився безкарними. Усі порушення ми передаємо міжнародним організаціям, а також застосовуємо щодо порушників наявні у нас санкційні механізми», – розповів Ігор Яременко.

З повним текстом заяви можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомлялось, нещодавно на КПВВ “Каланчак” на адмінмежі з незаконно анексованим Кримом активісти підняли у небо 20-метровий прапор України. Акцію присвятили Дню спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

У Генічеському районі Херсонщини біля адмінмежі з окупованим Кримом 26 лютого кримськотатарські та українські активісти провели автопробіг і пішу ходу до КПВВ «Чонгар», присвячені Дню спротиву російській окупації АРК і Севастополя.

Того ж дня близько двох сотень активістів зібрались на головній площі міста Херсона, щоб відзначити День кримського спротиву російській окупації. Акція супроводжувалась показовою стратою опудала президента РФ Володимира Путіна та спаленням російського триколору у формі “матрьошки”.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.