На Херсонщині продовжують знешкоджувати небезпечні знахідки часів Другої Світової

25 Березня 2021, 15:58

В Херсонській області продовжують знаходити вибухонебезпечні свідчення минулих воєн, зокрема Другої Світової. 

Про це повідомляють в ДСНС. 

Так 24 березня піротехніки обласної ДСНС здійснили виїзд в с. Чулаківка Голопристанського району, де напередодні на узбіччі дороги виявлено мінометні міни калібром 50 міліметрів в кількості 20 одиниць, та в с. Рибальче, де виявлено артилерійський снаряд калібром 122 міліметри.

Вибухонебезпечні предмети часів минулих війн, вилучено з місця виявлення, транспортовано на підривний майданчик та знищено встановленим порядком.

На жаль, такі знахідки не є рідкістю для нашого регіону.

Та в області здійснюються й більш масштабні операції з розмінування. Наприклад, Піротехнічною групою Аварійно-рятувального загону спецпризначення обласної Держслужби з надзвичайних ситуацій проводились  роботи з розмінування ескадреного міноносця «Фрунзе», що затонув у часи Другої Світової війни у Чорному морі в районі Тендрівської коси Голопристанського району. 

За час розмінування, що розпочались 17 серпня, вже піднято на поверхню та знищено 29 боєприпасів, серед яких різнокаліберні артилерійські снаряди та ручні гранати.

Загалом з початку розмінування міноносця херсонськими водолазами-піротехніками піднято на поверхню та знешкоджено 965 різноманітних вибухонебезпечних предметів.

«Фрунзе» – ескадрений міноносець типу «Щасливий», побудований за «Програмою спішного посилення Чорноморського флоту» і належав до числа ескадрених міноносців типу «Новік».

Фото Вікіпедія

Зарахований в списку суден Чорноморського флоту 11 жовтня 1911 року. Закладено на стапелі металевого заводу в серпні 1912 року, перезакладений  на стапелі заводу А. Вадона в Херсоні 16 жовтня 1913 року, спущений на воду 25 травня 1914 року.

21 вересня 1941 року есмінець вийшов з Севастополя до Одеси, та в районі Тендрівської коси «Фрунзе» був атакований 9 пікерувальними  бомбардувальниками Ju-87. В ході нальоту ескадрений міноносець був вражений 5 бомбами і, поринувши лівим бортом в воду, затонув (сів на грунт) на глибині 6 метрів в 9 милях від Тендрівської коси.

Загибель «Фрунзе» забрала життя 50 осіб зі складу його команди, проте, здебільшого екіпажу корабля вдалося врятуватися на надбудовах і трубах есмінця, що після затоплення залишилися над водою.

15 червня 2019 року групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення обласного ДСНС розпочаті роботи з розмінування  міноносця.