МОЗ спростовує фейки про вакцинацію від COVID-19

05 Березня 2021, 18:15

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України зібрали найпоширеніші фейки про вакцинацію, аби надати компетентні роз’яснення і спростувати недостовірну інформацію.

Про це повідомили у МОЗ.

“Фейки про вакцину від коронавірусу можуть посіяти у людей недовіру до вакцинації та сповільнити подолання пандемії у світі”, –  наголосили в міністерстві.

Зокрема, у МОЗ спростували інформацію про те, що вакцина Covishield – це нібито “генерик”, який не має нічого спільного з вакциною Oxford/AstraZeneca, а також низьку ефективність останньої.

В українському міністерстві прокоментували інформацію щодо смертності від вакцинації від COVID-19 та чи можна заразитися після щеплення, а також інші фейки.

Спростування найпоширеніших фейків про вакцинацію від COVID-19 представили у вигляді інфографіки.

Тим часом, за минулу добу в Херсонській області виявили 52 нових лабораторно підтверджених випадки захворювання на COVID-19.

Тож, наразі в області  21 870 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус.

З них:

  •  20 346 людей побороли недуг;
  •  849 людей інфіковані COVID-19;
  •  675 людей померли.

На Херсонщині триває щеплення вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield).  Як повідомляють в обласній адміністрації, з початку вакцинації  щеплення отримали 400 осіб. Всі вони почувають себе добре, жодних скарг не надходило. В цілому, на першому етапі вакцинації Херсонська область  отримала 11 600 доз. Тож, першочергово вакциновані 22 медики із 11 мобільних бригад з імунізації, з них 4 мобільні бригади безпосередньо задіяні під час першого етапу Дорожньої карти.

Всі мобільні бригади пройшли відповідне навчання з імунізації. Враховуючи, що ці вакцини вимагають різних умов зберігання та логістики, одна частина мобільних бригад вивчила спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer, інша – з AstraZeneca.

Раніше Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування.

МОЗ запустило окремий інформаційний портал з питань вакцинації від COVID-19 – vaccination.covid19.gov.ua. Вебсайт міститиме інформаційні панелі зі статистичними даними про перебіг вакцинальної кампанії в Україні.

Як повідомлялось, жителі тимчасово окупованого півострову невдовзі зможуть отримати щеплення від коронавірусу на території Херсонської області. Щеплення будуть проводитись згідно загальнодержавного графіку. Кримчани мають встановити додаток “Дія” та дочекатись своєї черги на вакцинацію.

В Україні вже можна записатися в чергу на щеплення проти COVID-19.

Зі спростуваннями фейків та офіційною інформацією про коронавірусну хворобу в Україні можна ознайомитись також на ресурсах МОЗ.