Мешканці ТОТ зможуть отримувати всі державні послуги онлайн з 2023 року

27 Березня 2021, 14:42

 Планується, що усі державні послуги в онлайн-форматі будуть доступні для мешканців ТОТ до 2023 року.

Про це під час Колегії Мінреінтеграції повідомив заступник Міністра Снавер Сейтхалілєв.

«Спрощення доступу до публічних послуг мешканців з ТОТ є одним з основних пріоритетів Міністерства. Переведення таких послуг в онлайн формат є одним з напрямків діяльності нашої команди і на рівні держави ми маємо високу амбіційну мету перевести усі державні послуги в онлайн формат до 2023. Наразі міністерство робить відповідну підготовку і ми вже маємо деякі здобутки в цьому напрямку», – сказав Сейтхалілєв.

За його словами, важливим кроком у напрямку цифровізації процесу реінтеграції ТОТ та українців, які вимушені наразі проживати в умовах російської окупації, стало затвердження на Урядовому рівні Плану цифрової трансформації України.

До цього плану увійшли 3 комплексних програми Міреінтеграції, а саме:  

1) Цифрова трансформація доступу до публічних послуг ВПО та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях. 

2) Цифрова трансформація в сфері захисту прав та свобод людини. 

3) Цифрова трансформація відновлення та розвитку прилеглих до тимчасово окупованих територій регіонів

Також, у лютому за ініціативи Міністерства Кабінетом Міністрів було прийнято постанову, яка передбачає надання комплексної послуги «єМалятко» для мешканців ТОТ. Завдяки новому сервісу батьки немовлят, які народилися на тимчасово окупованих територіях зможуть швидко та зручно на порталі Дія за однією заявою оформити послуги з:

– державної реєстрації народження та визначення походження дитини;

– присвоєння номеру платника податків;

– присвоєння унікального номера запису у реєстрі (УНЗР) та визначення належності дитини до громадянства України.

«Наразі ми спільно з ДСА, Мінцифри та Мін’юстом тестуємо цю послугу. Повноцінний запуск комплексної послуги «єМалятко» відбудеться вже на початку квітня цього року. Наша основна мета у цьому напрямку – запровадити повністю автоматизований процес державної реєстрації народження дитини на ТОТ», – зазначив Сейтхалілєв

Крім того, на сьогодні Міністерством розглядаються можливість впровадження послуги «віртуальний мобільний номер» (без наявності фізичної SIM-карти). Тестування цієї послуги вже розпочалося, а повноцінний запуск планується в першому півріччі 2021 року.

Також, Сейтхалілєв розповів про ще один важливий напрямок роботи міністерства в контексті роботи над Стратегією розвитку і популяризації кримськотатарської мови, а саме створення умов для вільного розвитку кримськотатарської мови через її інтеграцію в сучасні цифрові платформи.