Архітектори проведуть презентацію проєктів розвитку територій Генічеська

09 Березня 2021, 11:59

Експерти проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» проведуть у Генічеську публічну презентацію розроблених концепцій. 

Як повідомили сайту IPC-Генічеськ організатори, презентація відбудеться у приміщенні сесійної зали Генічеської районної ради (за адресою: вул. Центральна, 5) 10 березня о 14.00.

Захід проводиться з метою обговорення концептуальних проектів, розроблених у результаті урбаністичних досліджень.

Того ж дня експерти проведуть онлайн-конференцію в медіа-центрі IPC-Генічеськ.

Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» організовують ГО «Урбан Ре-Паблік» в партнерстві з ініціативною групою «AMA group», що об’єднала архітекторів з різних міст України (Київ, Харків, Дніпро та Одеса), за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Головні завдання проєкту – дослідження урбаністичного потенціалу Генічеська та Скадовська, переосмислення розвитку цих міст та дотичних до них територій та розробка альтернативних сценаріїв просторових, архітектурно-містобудівних трансформацій, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.

Ініціатори – архітектори з Києва, Харкова та Одеси, зі значним досвідом у царині урбаністики. Також до проєкту долучилися спеціалісти Херсонського державного університету.

  • Проєкт відбувався у відкритому форматі, з великою кількістю лекцій, дискусійних панелей, з обміном візіями та стратегіями, онлайн і наживо. Залучено місцевих підприємців, органи влади, громадські організації.
  • Проєкт покликаний сприяти перетворенню південних населених пунктів в місця, де буде комфортно і мешканцям, і відпочиваючим, де є умови для інвестицій у бізнес, який би забезпечив нові перспективні робочі місця та заохочував молодь залишатися в рідному місті, ініціювати створення місцевого офісу територіального розвитку для реалізації перших пропозицій та подальших розробок, який об’єднає зацікавлених представників місцевої громади, фахівців, бізнесменів та державних посадовців.

Як повідомлялось, у проєкті “Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку” представили тизер фільму про заходи проєкту, як створювались концепції реновації територій міст Генічеськ та Скадовськ.

У Генічеську та Скадовську працювало по три команди. У Генічеську запропонували наступні концепції.

Команда мікрорайон «Мости» запропонувала провести реновацію територій, прилеглих до залізного мосту вздовж старої залізниці, яка вела в порт.

Друга команда представила проєкт термальний курорт Генічеська. Ідея проекту полягає у відновлені затампованого термального джерела в північній частині міста неподалік морського узбережжя на території недіючого промислового підприємства.

І третя команда сконцентрувалась на ідеї «колективного егоїзму». За експериментальну ділянку трансформації території узбережжя обрано прибережну частину міста вздовж всього Кам’яного пляжу до Генічеського маяку.

Також у лютому в рамках проєкту проходив онлайн-семінар “Генічеськ-Скадовськ-2030”.