Загибель птахів в «Асканія-Нова»: перевірка не виявила грипу птиці

25 Лютого 2021, 09:51

Держпродспоживслужба проводить перевірку для з’ясування причини випадку загибелі птахів у біосферному заповіднику «Асканія-Нова»: відібрана загибла птиця та відправлена на декілька досліджень. Перші дослідження виявили відсутність високопатогенного грипу птиці.

Про це повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Під час перевірки також здійснили відбір проб води з відкритих водойм, кормів із годівниць та складів їх зберігання в «Асканія-Нова». Відібрані проби направлено на експертизу.

Результати досліджень обговорювали на нещодавній нараді в Херсонській ОДА, участь у якій також взяли представники Держпродспоживслужби, обласної державної адміністрації, біосферного заповідника «Асканія-Нова», обласної прокуратури, Нацполіції та Держекоінспекції.

Як повідомлялось, у заповіднику Асканія-Нова сталася друга в цьому році масова загибель птахів. Поліція з’ясовує обставини загибелі зграї червонокнижних птахів.

 На початку січня цього року на території заповідника вже був зафіксований мор 185 сірих журавлів, які занесені до Червоної книги. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.239 Кримінального кодексу України. Основною версією є те, що птахи скуштували зерно, яке місцеві фермери протруїли проти польових гризунів.