У заповіднику Асканія-Нова сталася друга в цьому році масова загибель птахів

23 Лютого 2021, 13:22

На Херсонщині поліція з’ясовує обставини загибелі зграї червонокнижних птахів на території біосферного заповідника «Асканія Нова».
Про це повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області.
Зранку 23 лютого в Чаплинське відділення поліції зателефонував керівник біосферного заповідника «Асканія Нова». Директор науково-дослідної установи повідомив, що на їх території виявлені тушки понад 150 мертвих птахів кількох видів, серед них близько 30 огарів, яких занесено в Червону книгу України.
Наразі на місці працює керівництво та слідчо-оперативна група місцевої поліції, також викликані спеціалісти ветеринарної служби.

За словами начальника відділення поліції Сергія Ященко, кілька екземплярів птахів готуються для відправки на дослідження. Також працівники поліції разом із представниками заповідника здійснюють об’їзд навколишніх фермерських господарств з метою з’ясування, де могли птахи годуватися та чим оброблювалися поля.
Держпродспоживслужба Херсонщини також з’ясовує причини нового випадку загибелі птахів у біосферному заповіднику «Асканія-Нова».
Наразі на місці розпочалось епізоотичне розслідування. Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби на території дендропарку та озер на території зоопарку виявили 187 трупів птахів:
Крижень – 38;
Качка огар (червонокнижна) – 32;
Грачі – 75;
Галки – 42.
За результатами розслідування буде надано додаткову інформацію.
Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.239 Кримінального кодексу України. Наразі основною версією є те, що птахи скуштували зерно, яке місцеві фермери протруїли проти польових гризунів. У дослідному інституті в м. Харків тривають необхідні експертизи, за результатами яких очікується встановлення причини загибелі птахів та надання цьому відповідної правової кваліфікації.