У Генічеську пропонують відновити затамповане гаряче джерело, туристичний інфоцентр в паровозі та агенцію розвитку міста, – ідеї від архітекторів

11 Лютого 2021, 15:48

фото: Фейсбук-сторінка Alexey Voitsekhovskyi

У Генічеську пропонують відновити затамповане гаряче джерело, створити туристичний інфоцентр в паровозі та агенцію розвитку міста.

Такі ідеї, серед іншого, запропоновані у розроблених концепціях зонування та розвитку міст Скадовська та Генічеська. Концепції були презентовані у фіналі семінару «Скадовськ-Генічеськ-2030» в рамках проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку».

Керівниця відділу з питань туризму та підприємницької діяльності Генічеської міської ради Тетяна Большакова, яка звернулась з вітальним словом до учасників презентації, особливо наголосила, що створення агенції міського розвитку є нагальною потребою для громади, якщо вона хоче рухатися вперед.

Під час проєкту команди молодих архітекторів з Києва, Харкова, Дніпра та Одеси, експерти, представники громад та органів влади Скадовська та Генічеська – разом вибудовували бачення шляхів розвитку приморських міст Херсонської області.

За матеріалами організаторів, в Генічеську та Скадовську працювало по три команди, які запропонували наступні концепції.

Команда мікрорайон «Мости» запропонувала провести реновацію територій, прилеглих до залізного мосту вздовж старої залізниці, яка вела в порт. Територія відкрита з боку Арабатської стрілки й тому є важливою з огляду презентаційного вигляду міста, а сам старий міст є одним з його брендів. Території за мостом, а також південна частина острова перед мостом віддається під напівштучний природний парк з доріжками на палях з естетизованим малюнком транзиту. Композиційним центром району є лінія бувшої залізниці, вздовж якої влаштовується центральний бульвар, а біля місця старого залізничного вокалу встановлюється паровоз з туристичним інфоцентром.

Загальною концепцією проекту житлової забудови є принцип «п’ятнашок» – гри, де за рахунок пустої клітинки вибудовується бажана конструкція. У даному випадку – облаштування цієї ділянки стимулює подальшу реконструкцію сусідніх кварталів Генічеська. Зараз вона є напіввільною від забудови й надзвичайно привабливою для інвесторів. В проєкті запропоновано три повздовжні ряди кварталів на схилі та в низинній частині цієї ділянки міста реконструювати під три-п’ятиповерхові готельні апартаменти з периметральною, або П-подібною забудовою завширшки 75 м, та внутрішнім двором у 25 м. Ширина вулиць – 15–25 м. Центральною будівлею, ядром ділянки є торгівельно-розважальній комплекс біля мосту, який включає конгрес-хол (місту не вистачає подібних репрезентаційних просторів).

Її облаштування підвищить якість житла та щільність забудови загалом на запропонованій площі можна розмістити до 5 тисяч людей (переважно, це апартаменти для відпочиваючих та готелі). Сюди можуть переселитися на пільгових умовах всі бажаючі з навколишніх ділянок й таким чином будуть модернізуватися наступні квартали.

Друга команда представила проєкт термальний курорт Генічеська.

Ідея проекту полягає у відновлені затампованого термального джерела в північній частині міста неподалік морського узбережжя на території недіючого промислового підприємства. Навколо власне джерела будується великий санаторно-курортний комплекс, а з боку моря – створюється широка зона морського відпочинку включно з амфітеатром публічного простору на рельєфі навколо круглого штучного озера з водою з джерела та штучного пантонового острову на певній відстані від берега з пристойною глибиною та захисною сіткою від медуз для купання. Пляжну смугу пропонується захистити перфорованою бетонною брандмауерною стінкою у морі від сезонних штормів та насування криги на берег з його руйнуванням.

Термальних лікувальних джерел на території України лише шість – три на Західній Україні, три – тут же на Арабатці. І це сьоме, яке не експлуатується, але знаходиться у найзручнішому місці для цього. Команда розраховує на «ефект Більбао», коли у депресивному місті будується надзвичайно коштовний проект відомого архітектора світового рівня, і тільки цей один об’єкт приваблює тисячі туристів щорічно й стимулює розвиток всього міста.

Проект передбачає залучення у розробку і сусідніх ділянок житлової забудови, й, навіть, частково сусідніх садових ділянок, де, наприклад, пропонується створення оранжерей для цілорічного вирощування овочів, фруктів та екзотичних рослин за рахунок тепла цього ж термального джерела.

І третя команда сконцентрувалась на ідеї «колективного егоїзму».

За експериментальну ділянку трансформації території узбережжя обрано прибережну частину міста вздовж всього Кам’яного пляжу до Генічеського маяку. Ідея включає п’ять напрямків розвитку міста: бізнес, гастрономія, відпочинок, культура, спорт.

Запропоновано ідею створення штучної навісної (на палях) верхньої набережної вздовж всього берегу аж до маяку, де буде сформовано своєрідний «куток тяжіння» з цілорічним кафе. Вся берегова смуга частково залишається у своєму природному стані, а частково доповнюється штучно сформованим берегом з влаштуванням публічних просторів у вигляді амфітеатрів, спортивних майданчиків, кафе, з іншими комерційними зонами, коворкінг-центрами для цілорічної роботи місцевих мешканців та гостів міста. Пропонується навіть відродження форм тимчасових «льодоламів», які були сто років тому, у вигляді молодіжних зон спілкування з містками до них.

Даний проект цікавий і своєю концепцією «каталогу пропозицій», який призначений для громади та потенційних інвесторів, які хочуть розвивати концепцію курортно-туристичного Генічеська. Каталог передбачає створення широкого дизайн-коду, який пропонує кілька реалістичних проектів, наприклад, для власників ділянок задля поліпшення власних житлових умов і долучення до приватного готельного бізнесу за рахунок об’єднання ділянок з сусідами. Цей каталог модернізованого або нового житла в рамках загального архітектурного коду міста пропоновано впроваджувати на вигідних умовах кредитування із частковою фінансовою участю міста у реалізації проекту.

Зразковий квартал показує можливості укрупнення ділянок та відкриття нових зелених пішохідних транзитів до моря, які також працюють на підвищення цінності цих приморських ділянок, а тому й розвитку бізнесу в них.

Саме в цій концепції акцентується увага на широкій діяльності «Офісу розвитку міста», який міг би популяризувати можливості розвитку бізнесу, кредитувати його, залучати зовнішнє фінансування, слідкувати за дизайн-кодом та стимулювати населення до змін.

Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» організовують ГО «Urban Re-Public» в партнерстві з AMA group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).