Тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом не можуть зробити цілодобовим, – ХОДА

28 Лютого 2021, 18:07

На місцевому рівні немає ресурсів для організації цілодобової роботи пунктів експрес-тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом, як того радять правозахисники.

Про це розповів у коментарі сайту IPC-Генічеськ т.в.о. голови Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир.

“У нас є обмеження, ми ж не можемо виділити лікаря, який там буде чергувати цілодобово. У нас немає такого людського ресурсу для того, щоб вони працювали цілодобово. Це віддалене місце роботи, людей туди підвозять”, – розповів Сергій Козир.

Також він обгрунтував, чому пункт тестування на “Каланчаці” був розміщений саме у приміщенні ЦНАПу.

“Тому що це єдине місце, де можна розмістити людей. Адмінстрація не володіє цими приміщеннями, на “Каланчаці”- це підпорядкування Укрзалізниці, на “Чонгарі” зараз все передається до державного підприємства «Реінтеграція і розвиток» при міністерстві ТОТ. Ми там розмістили, тому що там є і опалення, і вода, і все необхідне, для того, щоб проводити тестування”, – зазначив т.в.о. голови обласної адміністрації.

Свої зауваження щодо організації роботи пунктів експрес-тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом висловлювали у громадській організації “Крим_SOS”.

“Проведення такого тестування на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом було дуже доцільним і, насправді, це вже було перезрілим питанням, бо мешканці ТОТ, коли виїжджають на материкову частину України, мали витрачати достатньо значні кошти, для того, щоб не залишатися на самоізоляції, і знятися з неї… Людям ще більше б спростили життя, якби термін роботу цих пунктів тестувань був продовжений, в ідеалі, якщо б це було цілодобово”, – висловив свою думку сайту IPC-Генічеськ координатор Херсонського офісу «Крим_SOS» Олексій Тільненко.

На тому ж наполягає і представник уповноваженого Верховної Ради України щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ірина Верігіна.

“Пункт пропуску працює цілодобово, і нам хотілося б, щоб тестування людей на антиген проводилось цілодобово”, – зазначила вона у коментарі сайту IPC-Генічеськ.

Як повідомлялось, у КПВВ “Каланчак” пункт експрес-тестування на COVID-19 не працював близько тижня.

Раніше представник уповноваженого Верховної Ради України щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ірина Верігіна і регіональний представник офісу українського омбудсмена Февзі Каракаш виявили не належну організацію роботи пункту тестування на КПВВ “Каланчак” адмінмежі з Кримом.

5 січня Кабмін своєю постановою увів безкоштовне тестування на COVID-19 для тих, хто перетинає адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом. Тоді як на займаній окупантами території люди тестуються за власні кошти. 12 січня пункти тестування відкрились на “Каланчаку” та “Чонгарі”.