Санкції проти каналів Медведчука приймалися через ситуацію в РФ і після дзвінка держсекретаря США – Лещенко

03 Лютого 2021, 10:44

Рішення про накладення санкцій на підконтрольні лідеру ОПЗЖ Віктору Медведчуку телеканали «112-Україна», NewsOne і Zik, формальним власником яких є Тарас Козак, готувалося в повній секретності.

Про це пише в Telegram колишній народний депутат Сергій Лещенко, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За його даними, засідання РНБО було скликано на 19 годину вівторка, з метою прийняти блискавичне рішення в момент максимального послаблення президента РФ Володимира Путіна внутрішніми конфліктами і можливого загострення внутрішньої ситуації в Росії в зв’язку з засудженням Навального.

«У момент консолідації всього цивілізованого світу проти режиму Путіна йому буде важче зробити можливі відповідні дії щодо України. Також на прийняття рішення вплинуло встановлення контакту з новою адміністрацією Джо Байдена після дзвінка держсекретаря Тоні Блінкена міністру закордонних справ Дмитру Кулебі», – додав Лещенко.

Введенні указом Зеленського санкції проти нардепа ОПЗЖ Козака і телеканалів, що йому належать, завдадуть непоправної шкоди впливу РФ у медіа-полі України, пише головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

«Це просто бомба! Зеленський вперше завдав потужного удару по російській пропаганді і впливу Путіна в Україні! Президент Володимир Зеленський щойно ввів санкції і зупинив мовлення медіа-холдингу кума Путіна Віктора Медведчука! Президент України ввів санкції і зупинив всю юридичну та фінансову діяльність Тараса Козака – формального власника медіаструктури кума Путіна, а також пов’язаних із ним юридичних осіб, на яких оформлено мовлення трьох телеканалів 112, ЗІК і Newsone. Судячи зі змісту указів, сьогодні о 00.00 мовлення трьох телеканалів має бути зупинено, вся легальна діяльність медіахолдингу Медведчука і його головного партнера Козака припиняється терміном на п’ять років», – зазначає журналіст.

Телеканали 112 Україна, NewsOne і ZiK назвали економічні санкції, введені проти них і їх власника депутата ОТЗЖ Тараса Козака, «політичною розправою над неугодними ЗМІ», йдеться в спільній заяві телеканалів, опублікованій на сайті 112.

«Влада в особі президента України Володимира Зеленського прийняла рішення про знищення трьох опозиційних телеканалів:» 112 Україна «, NewsOne і ZiK», – йдеться в заяві.

Телеканали вважають, що рішення прийнято «за надуманим приводом».

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – 112 Україна, NewsOne, Zik.
  • Санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції. Законодавство не передбачає процедури оскарження застосування санкцій.