Представники українського омбудсмена повідомили про порушення на адмінмежі з Кримом

15 Лютого 2021, 09:32

Моніторами Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановлено, що Херсонська обласна державна адміністрація не забезпечила належне функціонування пункту експрес-тестування на визначення коронавірусу SARC-CoV-2 на КПВВ «Каланчак».

Про це повідомили представниця уповноваженого Верховної Ради України щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ірина Верігіна і регіональний представник офісу українського омбудсмена Февзі Каракаш, які відвідали КПВВ «Каланчак» на адмінмежі окупованого Криму з Херсонською областю, передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначила представник омбудсмена, пункт тестування знаходиться в сервісній зоні в приміщенні віддаленого робочого місця Центру надання адміністративних послуг Чаплинської селищної ради. У зв’язку з цим робота пункту тестування і час прийому пов’язані з роботою цього центру, окремого входу в пункт немає.

«Під час моніторингу встановлено, що на території сервісної зони є покажчики розташування пункту проведення тестування. Разом з цим, на час перевірки пункт експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARC-CoV-2 був закритий, незважаючи на те, що працівник центру надання адміністративних послуг Чаплинського селищної ради перебував на робочому місці і приміщення було відкрито», – зазначила Верігіна.

Також представники омбудсмена поспілкувалися з громадянами, які перетинають адміністративний кордон і бажаючими пройти експрес-тестування.

«Громадяни висловили невдоволення з приводу відсутності працівників, які здійснюють тестування. У той же час їм запропонували самостійно проїхати в центр первинної медико-санітарної допомоги в Каланчак і пройти тестування саме там», – повідомила Верігіна.

Фото: Ірина Верігіна

Фото: Ірина Верігіна

Фото: Ірина Верігіна

Як повідомив працівник ЦНАП представникам українського омбудсмена, в дні, коли проводиться тестування, в приміщенні накопичується від 30 до 50 осіб, проте працівники пункту тестування не дезінфікують приміщення, що представляють загрозу зараження коронавірусом.

  • З 2014 року, після окупації Криму Росією, вільну територію України та півострів розділяє адмінмежа з двома пунктами пропуску по обидва боки – українськими та російськими. Законно потрапити на окуповану територію можна лише через три українські контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ): «Чонгар», «Каланчак» та «Чаплинка». Щороку в обидва боки через них проходить 2,5 млн громадян. Це дорівнює кількості мешканців довоєнного півострова.
  • Детальніше – в сюжеті ЦЖР КПВВ на адмінмежі з Кримом: Дорога без кінця