Двоє херсонців через сайт-двійник обшукали співгромадян на 100 тисяч гривень

22 Лютого 2021, 23:09

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох мешканців Херсонщини, які через мережу Інтернет шахрайським способом здійснювали продаж неіснуючих товарів. Від таких дій тільки за останній рік постраждало понад 12 осіб, у тому числі мешканці тимчасово окупованого півострова.
За повідомленням Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, обвинуваченими загрожує до восьми років позбавлення волі.

Під час досудового розслідування було встановлено, що обвинувачені у мережі Інтернет створили вебсайт-двійник (інтернет-магазин), ззовні схожий на офіційний вебсайт однієї з мережі українських ломбардів. На вказаний вебсайт спільники, узгоджуючи та координуючи свої дії, розміщували зображення з описом неіснуючої побутової, мобільної, комп’ютерної та іншої електронної техніки нібито з метою її продажу.
При отриманні вхідних заявок та дзвінків на придбання техніки, обвинувачені надавали завідомо неправдиві відомості про те, що вони є співробітниками мережі ломбардів, та вказували, що єдиною умовою купівлі товару є повна попередня оплата шляхом електронного переказу грошових коштів на банківські картки. Оскільки техніка коштувала суттєво нижче від середньоринкової вартості, покупці перераховували грошові кошти. З метою приховування своєї протиправної діяльності, обвинувачені реєстрували банківські картки на підставних осіб та щотижня змінювали номери телефонів.
У прокуратурі нагадали, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).
Правоохоронці радять громадянам, щоб не стати жертвою шахраїв бути обачними при замовленні товарів через Інтернет. Зокрема, домовлятися про придбання товару на умовах відправки поштою накладеним платежем та здійснювати оплату за товар тільки після його перевірки.