Більшість громад на Херсонщині несвоєчасно звітує про бюджети, – аналітика

16 Лютого 2021, 19:17

Наразі вісім з 49 громад Херсонської області не мають офіційних сайтів. На більшості створених сайтів громад є окремий розділ про бюджет, але часто він наповнений вже неактуальною інформацією.

Про це повідомила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Вікторія Корецька під час семінару, який провів Херсонський регіональний офіс програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe.

“Якщо ми будуємо партнерські відносини з платниками податків, то така інформація має бути прозорою і доступною. Крім того, кожна громада сьогодні шукає можливості для додаткових інвестицій тощо, і звітування про бюджет та прозорий бюджетний процес загалом – це хороша можливсіть додатково про себе заявити, розповісти про можливості, які у вас є, налагодити гарні взаємовідносини з жителями громади. Власне це моживість побудувати відкриті відносини з усіма зацікавленими сторонами”,_ наголосила Вікторія Корецька.

Згідно з аналізом радниці, лише на сайтах трьох громад можна легко знайти рішення про місцеві податки і збори на поточний рік.

Під час семінару, присвяченого підготовці та представлення звіту про виконання місцевого бюджету за 2020 рік, обговорили необхідність бюджетної прозорості та підзвітності як механізму посилення довіри до влади та покращення розподілу бюджетних коштів тощо.

Як повідомлялось, цього року основні показники та розподіл бюджетних коштів у Генічеській міській територіальній громаді представили на офіційному сайті у вигляді доступної для сприйняття інфографіки.

Завдяки підтримці програми ULEAD з Європою в Асканія-нова селищній територіальній громаді найближчим часом відкриють сучасний ЦНАП.

Програма ULEAD з Європою також допомагала в облаштуванні ЦНАПу в Каланчаку.

Створення Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) в територіальних громадах та невеликих містах підвищує доступність та ефективність надання послуг на місцевому рівні.

Програма «ULEAD з Європою» допомагає створенні або модернізації до 600 ЦНАП українським громадам у чотири раунди до червня 2021 року.