Архітектори пропонують адаптувати занедбані заводи Генічеська й облаштувати новий пляж

28 Лютого 2021, 15:29

Промислові території міста – порт, рибно-консервний та маслозаводи без зміни власників, а через передачу в оренду, можна адаптувати під інші функції, що слугуватиме розвитку туристичного потенціалу міста.

Такі ідеї висловлюють команди архітекторів, які розробляють концепції просторового планування територій двох курортних міст Херсонщини – Скадовська та Генічеська в рамках проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку».

Так, одна з команд розробила проєктну пропозицію “Кам’яний пляж”.

Це територія міста, на думку ескпертів, не має чіткого функціонального позиціонування. Має доволі небезпечну лінію «пляжу» з валунами, та відсутністю будь якого благоустрою, але дуже цікава з огляду на роботу з простором, рельєфом та степовим озелененням.
Пропонується влаштування променаду з невеличкими фудкортами у першому ландшафтному рівні та мобільних елементів благоустрою для забезпечення безпеки та комфорту. Мобільні елементи благоустрою можна обрати з спеціально розробленого каталогу та реалізувати їх, спираючись на свої фінансові можливості, будь-кому із зацікавлених розвитком туристичного бізнесу місцевих мешканців.
Пропонується також концепція ущільнення забудови прибережних кварталів шляхом об’єднання ділянок, що підвищить якість життя мешканців міста, або ж вартість їх орендних послуг для туристів.
У проекті стадію ущільнення забудови передбачається на четвертому етапі реалізації, коли оточуючий громадський простір та ведення сталої підприємницької діяльності підвищать вартість землі та посприяють необхідності в об’єднанні ділянок.
А на перших етапах досягнення цієї мети пропонуються точкові урбаністичні втручання та партисипативна їх реалізація, а в подальшому – детальна комплексна реалізація третього та четвертого етапів за рахунок коштів місцевої влади та малих інвесторів, а також самих мешканців міста, які володіють землею.
Як повідомлялось раніше, третя з команд архітекторів пропонує створити нові туристичні локації на території навколо залізного мосту та старого депо в Генічеську.

Міста Генічеськ і Скадовськ обрані для реалізації проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку». У Генічеську й Скадовську провели зустрічі з мерами й активістами, проводи польові дослідження, презентації. Завдання проєкту – дослідження урбаністичного потенціалу цих міст, переосмислення їхнього розвитку та дотичних до них територій та розробка альтернативних сценаріїв просторових трансформацій, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.Про співпрацю Генічеська з Проєктом «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» також йшлося під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

Детальніше про активності проєкту можна дізнатися у Фейсбук-групах

Скадовськ:

https://www.facebook.com/groups/courbanskad2030/

Генічеськ:

https://www.facebook.com/groups/courbangenichesk2030/

Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» організовують Urban Re-Public в партнерстві з AMA group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).