У Генічеську вже записуються в чергу на вакцинацію від COVID-19

27 Лютого 2021, 16:31

Мешканці Генічеського району можуть записуватися в чергу на вакцинацію від COVID-19.

Про це  сайту IPC-Генічеськ розповів директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Торубар.

Записатися до черги на вакцинацію можна у лікаря, з яким місцевий житель раніше заключив декларацію.

«Вакцинація – єдиний метод, який може захистити людину, іншого нема. А тим більше, безкоштовно. Треба всім робити цю вакцину. Тому я закликаю населення нашого району записуватися до черги. Ми вже записуємо. І будемо, при можливості, всім, хто в черзі, робити вакцину. Вакцина перевірена, відповідає всім міжнародним стандартам, МОЗ її допустив. Навіть людина зробить вакцину і захворіє на COVID-19, то перебіг хвороби буде легкий, і людина від цього захворювання не помре», – наголосив Леонід Торубар.

Як повідомлялось, Україна отримала 500 тис. доз вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield). До кінця березня очікується ще 1,5 млн доз цього препарату. Також за програмою COVAX найближчим часом буде поставлено 117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech.

25 лютого Херсонщина отримала вакцини Oxford/AstraZeneca для проведення першого етапу імунізації, наразі триває щеплення. На Херсонщині сформовані мобільні бригади і обладнані стаціонарні пункти, де проводитиметься вакцинація від COVID-19 у Херсонській області. Є дорожня карта, підготовлені транспорт, а також приміщення для зберігання вакцини. В Херсонській області сформовані 11 мобільних бригад і обладнані 129 стаціонарних пунктів для проведення вакцинації.

Дорожня карта з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні визначає, що вакцинація відбуватиметься етапами Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим.

Серед пріоритетних груп — люди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення

Група пріорітетної вакцинації:

  • Медичні працівники, включно з особами, які беруть безпосередню участь у протидії пандемії COVID-19
  • Військовослужбовці (Збройні сили України, Національна гвардія України тощо), які беруть участь в Операції об’єднаних сил
  • Працівники соціальної сфери
  • Люди, які мешкають у закладах із надання тривалого догляду та підтримки, працівники таких закладів
  • Літні люди понад 60 років, включно з особами із супутніми захворюваннями
  • Працівники важливих структур державної безпеки, включно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Службою безпеки України, військовослужбовцями Збройних сил України, Міністерством внутрішніх справ України
  • Учителі та інші працівники сфери освіти
  • Дорослі від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями та високим ризиком виникнення ускладнень або настання смерті внаслідок COVID-19
  • Люди, які перебувають у місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах, а також працівники цих установ

Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування.

Міністерство охорони здоров’я України спільно з партнерами запустили окремий інформаційний портал з питань вакцинації від COVID-19 – vaccination.covid19.gov.ua. Вебсайт міститиме інформаційні панелі зі статистичними даними про перебіг вакцинальної кампанії в Україні.