Жителі окупованого Донбасу можуть звертатись за оформленням пенсій до ПФУ, зараз їх отримують 660 тисяч пенсіонерів з ОРДЛО

04 Січня 2021, 10:00

Жителі окупованого Донбасу, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можуть звертатись за оформленням пенсій до відділень Пенсійного фонду України (ПФУ) на підконтрольній уряду території і вони будуть нараховуватись. Для цього потрібно один раз приїхати на підконтрольну територію, головне, що через карантин не були закриті КПВВ. Зараз Україна виплачує пенсії 660 тисячам пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО.

Про це повідомила міністр соціальної політики України Марина Лазебна в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань.

За її словами, після початку війни на Донбасі до органів соцзахисту на підконтрольній уряду території звернулись за оформленням пенсій близько мільйона мешканців окупованого Донбасу.

«І з того мільйона, хто звернувся, постійно нараховуємо і виплачуємо пенсії ми 660 тисячам пенсіонерів. Я за те, що люди, які заробили свою пенсію в Україні, мають її отримати. А для цього нам треба для них спростити або надати умови і можливості. Тому сьогодні, наприклад, на двох КПВВ у «Щасті» та «Золотому» (Луганська область – ред.) будуть відкриті такі центри обслуговування, ми вже знаємо, що там будуть обов’язково присутні працівники Пенсійного фонду. Якщо навіть ця людина сьогодні не входить в число цих 660 тисяч пенсіонерів, яким ми нараховуємо пенсії, значить вона зможе прийти і оформити», – сказала Лазебна.

Вона також нагадала, що раніше пенсіонери-ВПО з окупованого Донбасу мали кожні 60 днів приїжджати на підконтрольну територію для підтвердження свого статусу, аби не припинилися пенсійні виплати. Однак на період карантину ці обмеження зняті і тому мешканці ОРДЛО можуть не хвилюватись, що вони втратять пенсію.

«Зараз на карантин все це знято, ніяких довідок ми не вимагаємо», – зазначила міністр.

За її словами, у випадку, якщо людині виповнилося 60 років місяць чи три місяці тому, вона працювала і живе на нині окупованих територіях Донбасу, то їй потрібно приїхати на підконтрольну Україні територію, особисто прийти у відділення Пенсійного фонду і оформити пенсію.

«Їй потрібно приїхати, зайти в Пенсійний фонд і оформити пенсію. Це все залишається чинним, воно діє. Головне – щоб не були закриті пункти пропуску», – додала Лазебна.

Вона також нагадала, що Ощадбанк, через який виплачуються пенсії, на період карантину автоматично продовжив дію прострочених банківських карток пенсіонерів-переселенців, тому вони зможуть продовжувати отримувати свої пенсії.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк нараховує в повному обсязі і вчасно усі кошти на рахунки пенсіонерів зі статусом ВПО, які зараз через карантинні обмеження не можуть виїхати з окупованого Донбасу на підконтрольну українській владі територію. Пенсії очікують своїх власників і будуть доступні при першому їхньому зверненні.
  • 19 грудня 2020 року Ощадбанк продовжив дію платіжних карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО), термін дії яких спливає під час карантину, до 1 березня 2021 року.
  • Правозахисники вказують на незаконність дій деяких відділень ПФУ, які повідомляють про намір блокувати або вже заблокували соцвиплати внутрішньо переміщеним особам через непроходження ними ідентифікації або з інших причин.
  • Інформація з КПВВ про перетин лінії розмежування на Донбасі переселенцями надходить в бази даних соціальних служб та Пенсійного фонду України.