В Україні збільшилася вартість оформлення біометричних документів – ДМС

02 Січня 2021, 20:53

В Україні з 1 січня збільшилася вартість виготовлення біометричних паспортів: внутрішнього паспорта у вигляді ID-карти, паспорта громадянина України для виїзду за кордон і посвідок на тимчасове та постійне проживання.

Про це повідомляє Державна міграційна служба (ДМС), передає Центр журналістських розслідувань.

Подорожчання пов’язане з тим, що з 1 січня держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» змінює вартість бланків біометричних документів.

«У зв’язку з цим несуттєво зросте загальна вартість оформлення паспорта громадянина України у формі картки, паспорта громадянина України для виїзду за кордон та посвідок на тимчасове і постійне проживання», – відзначили в ГМС.

Паспорт громадянина України у формі ID-карти з 1 січня можна оформити:

  • вперше при досягненні 14-річного віку при оформленні до 20 робочих днів – безкоштовно;
  • до 20 робочих днів – 363 грн (раніше 345 грн);
  • до 10 робочих днів – 489 грн (раніше 471 грн).

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон з 1 січня можна оформити:

  • до 20 робочих днів – 694 грн (раніше 682 грн);
  • до 7 робочих днів і до 3 робочих днів при наявності підстав – 1046 грн (раніше 1034 грн).

Посвідку на тимчасове проживання з 1 січня можна оформити:

  • до 15 робочих днів – 915 грн (раніше 891 грн).

Посвідку на постійне проживання з 1 січня можна оформити:

  • до 15 робочих днів – 752 грн (раніше 728 грн).

При цьому в ГМС відзначили, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснили оплату адміністративних послуг та подали заяви для оформлення документів до 31 грудня 2020 року, отримають документи за старою ціною.

Особи, які здійснили оплату адміністративних послуг до 31 грудня 2020 року, але заяву на оформлення документів ще не подавали, матимуть можливість здійснити доплату за тарифами, які діятимуть на момент подачі відповідних заяв.

Нагадаємо:

  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму.
  • Правозахисники пояснили, що треба робити внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та мешканцям непідконтрольних Україні окремих районів Донецької та Луганської областей, щоб вклеїти фотокартки до паспорта при досягненні 25- та 45-річного віку.
  • Правозахисники пояснили, скільки часу зберігається новий ID-паспорт у міграційній службі, якщо власник не зміг його забрати через карантин, та як можна отримати інформацію про готовність документу.
  • Мешканці окупованих територій, які отримують на підконтрольній території українські ID-паспорти, стикаються з проблемою через те, що в цих документах відсутня інформація про реєстрацію місця проживання (прописка), оскільки на окупованих територіях немає відповідних державних органів реєстрації. Найбільш актуальним зараз це питання є для дітей з окупованих територій, які їдуть вчитися в українські виші і стикаються з низкою юридичних проблем.