В Україні тарифи на тепло і гарячу воду не підвищуватимуть – Шмигаль

24 Січня 2021, 19:00

У цьому опалювальному сезоні не підвищуватимуть тарифи на тепло і гарячу воду. На поточному тижні Кабінет міністрів провів широку дискусію з Асоціацією міст України щодо тарифів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, Кабмін і міські голови повинні підготувати меморандум, в якому ці та інші домовленості будуть закріплені.

«Зокрема про те, що ТКЕ зможуть укласти з» Нафтогазом «річні контракти за вигідною ціною, а також, що буде проведена спільна робота з реструктуризації заборгованості перед «Нафтогазом», яка утворилася через так званої» різниці в тарифах», – написав Шмигаль.

Він також нагадав про розпорядження уряду, згідно з яким ціна на ринку газу з 1 лютого не може перевищувати 6,99 грн за кубічний метр, а НКРЕКП підтримав рішення про обмеження тарифу на розподіл газу за ціною не вище 1,79 грн за кубометр.

Прем’єр зазначив, що такі заходи захистять населення від неконтрольованого зростання ціни на ринку газу.

«А навесні все газопостачальні компанії повинні будуть представити свої річні продукти для населення за вигідною фіксованою ціною», – додав прем’єр.

  • Кабмін України з 1 січня 2021 року скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/кВт.год для населення на перші 100 кВт і встановив єдину фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.
  • Тарифи на електроенергію для населення в Україні не переглядалися з березня 2017 року. Вони складають 90 коп/КВт.год за перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання. Це більш ніж в чотири рази менше середнього тарифу в Європі.
  • За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.
  • Щорічні дотації за заниженими тарифами на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.